petak, 14. kolovoza 2015.

Ječam ili ričet

Ječam, možda poznatiji kao ričet, koji mene podsjeća na grah, a mnoge druge asocira na pripremu piva ili viskija, jedna je od najstarijih žitarica Europe.
Ječam (lat. Hordeum Vulgare) ima važnu i podužu povijest, a znamo da se sijao još u kameno doba.

Čak su i slavni gladijatori nosili naziv Hordearii što bi značilo jedači ječma jer im je ječam bio glavni obrok pri pripremama za teške borbe. 
Ječam i riža se spominju u Vedama kao „dva besmrtna nebeska sina“.
Ječam zauzima četvrto mjesto na svijetu u proizvodnji žitarica, a uspijeva u hladnijim krajevima. Njegova upotreba je široka jer ga koristimo u proizvodnji kruha, piva i alkoholnih pića, slada, stočne hrane, kavovine i drugih namirnica.
Ova stoljećima stara žitarica sadrži važne minerale i vitamine, jako malo masti, puna je vlakana, i kao sve biljke i biljčice, nema kolesterola. 100 g ječma ima samo 354 kalorija. Ječam je bogat nezasićenim masnim kiselinama, a od vitamina u ječmu imamo vitamin A, veće količine vitamina B12 koji je rijetko u biljkama, vitamin D i vitamin E. Tu su i minerali, pa ječam sadrži magnezij, cink, željezo, kalij, fosfor, fluor, jod i kobalt.
Bogat je i pantotenskom kiselinom /vitamin B5/, koja ima važnu ulogu pri stvaranju spolnih hormona i eritrocita, a  vitamin B5 pomaže i kod zacjeljivanja rana, te ublažavanja simptoma reumatoidnog artritisa.
Ječam je lako probavljiv i sadrži mnogo topivih vlakana. On ima razno-razne ljekovite primjene u lokalnom i oralnom liječenju, a uz to održava ravnotežu crijevne flore.
Za ječam kažu da je to namirnica koja grije organizam tijekom zime, a pomaže čišćenju organizma u proljeće.
On štiti od raka prostate i raka dojke, a istraživači u Nizozemskoj otkrili su da, zbog količine nezasićenih masnih kiselina u sebi, smanjuje kolesterol u krvi više od bilo koje druge žitarice.
Ječam je namirnica bogata topivim vlaknima, pa zbog toga umanjuje rizik od srčanih oboljenja, a i bogat je izvor niacina koji dodatno štiti krvne žile i srce.
Trebalo bi što redovitije konzumirati ječam jer on: štiti od raka, snižava kolesterol, sprječava nagle
promjene glukoze u našoj krvi, organizam preko njega dobiva velike količine prirodnog vitamina E, čisti organizam, liječi upale, pomlađuje i čisti kožu, štiti od starenja i pomaže pri mršavljenju.
Što se kulinarstva tiče tu žitaricu možemo pripremati na razno-razne načine. Možemo ga pirjati, dodavati varivima i salatama, pripremati kao rižoto...
Ječam je najbolji kad ga kombiniramo s grahom, porilukom, repom, kiselim kupusom, mahunama ili gljivama.
Ječmenim brašnom možemo zamijeniti jedan dio brašna za kruh, kolače i peciva.
Ako koristimo ječam i vodu u omjeru 1:3 i to kuhamo sat vremena dobiti ćemo svima poznatu ječmenu kašu.
Ječam može poslužiti čak i kao zamjena za kavu ako ispržimo i sameljemo njegova zrna. Na taj način dobijemo kavu bez kofeina ;)