petak, 22. srpnja 2016.

Farinata, cecina ili socca

Kada bismo u negdje u Toskani ili Nici rekli "farinata" svi bi odmah znali o čemu se radi. 
U Hrvatskoj je to malo drugačije jer ovu odličnu zamjenu za kruh zna mali broj ljudi.  No to će se promijeniti nadam se, jer ovdje sada imamo još jedan Kutak za slanutak.
Kad se spomije farinata govori se o kruhu ili tijestu u kojem glavnu ulogu ima slanutak
Farinata je zdrava i ukusna zamjena za kruh. Često se služi još topla,  premazana uljem s ružmarinom.
Farinata, socca ili cecina kod starih Grka i Rimljana koristila se kao odlična zamjena za kruh. Mi možda nismo stari Rimljani i Grci, ali naravno učimo od najboljih i dobivamo kulinarsku ideju.
Fini specijalitet od slanutkovog brašna svoje korijene vuče iz talijanske pokrajine Ligurije, iz grada Genove, a služi se posvuda na ligurskoj obali, od Nice do Pise, ali i u drugim dijelovima Italije.
U Genovi je ovo jelo poznato pod imenom farinata, u Toskani se zove cecina (ceci tal. slanutak), a u Nici je to socca. Ako odlazimo dalje u povijest, nailazimo na vrijeme starih Rimljana i Grka kada je ovo jelo bilo zamjena za kruh. Za vrijeme Srednjeg vijeka farinatu su jeli uz  svježi sir ili ukiseljene lučice. Recept za farinatu preživio je i pad Rimskog carstva i Srednji vijek, pa ga eto imamo i danas. Ukusnog, hranjivog i finog.
Eto, za farinatu nam trebaju slijedeći sastojci:
  • 2 šalice slanutkovog brašna,
  • 1/3 šalice maslinovog ulja,
  • 1 šalica vruće vode,
  • 1 žličica soli,
  • 1 žličica ružmarina.
Slanutkovo brašno miješamo s vrućom vodom dok ne dobijemo čvrsto tijesto, pa ostavimo neka odmara oko 2 sata. Zatim, umiješamo ostale sastojke, pa tijesto žlicom rastegnemo po papiru za pećenje na cca 1 cm debljine. Pečemo ga 15-20 minuta na 250°C dok ne porumeni. Takvu finu, pečenu farinatu možemo izrezati na trokute ili trgati na komade i jesti s raznim umacima. Farinata se poslužuje topla, možemo ju servirati s pirjanim povrćem ili s nekom dobrom salatom. Ako ju želimo jesti kao snack, na komad tople farinate stavimo sir gorgonzolu ili neki drugi nama omiljeni. Ja ju volim s dimljenim sirom, ali možemo ju posluživati s čim god poželimo. 
Hladna farinata je isto odlična.
Možemo u jedan dio smjese, prije samog pečenja, staviti narezanu glavicu luka ili koji režanj češnjaka. I takva je više nego dobra ;)