Vrijeme viroza i prehlada traje već neko vrijeme, pa se
preporučuju tople limunade s medom ili ječmenim sladom.
To je izvrstan saveznik
u borbi protiv virusa.
A ako tijelu hoćemo dati što više energije, a pritom ga i
zagrijati, evo jednog jednostavnog recepta baš u tu svrhu.
Ovdje zato imamo Tahini heljdu za koju nam treba:
- 1 šalica heljde,
- 2 jušne žlice tahinija,
- 1 šalica luka,
- 1 šalica celera,
- 2 šalice vode,
- 1 žlica rižinog octa,
- 1 žlica soka đumbira,
- 1 žlica tamarija,
- sitno nasjeckan peršin.
Stavimo heljdu u vodu i kuhamo ju 10 minuta. Heljdi dodamo
luk i celer koje izrežemo na kockice, pa kuhamo još 10 minuta. Sada pomiješamo
ocat, đumbir, tamari i tahini, pa tu mješavinu umiješamo u heljdu.
Na laganoj
vatri ostavimo još 2-3 minute.
I ne zaboravite, heljda je bez glutena, zbog čega je odlična
za sve, na gluten, alergične.
Također imamo i brašno od heljde koje može biti tamno ili svijetlo.
Tamnije brašno je zdravije, ima više nutrijenata.
Odlično za palačinke klincima ;)
Odlično za palačinke klincima ;)