petak, 30. rujna 2016.

Dekadentne banane

Dobar, dobar, predobar... jednostavno prokleto dobar snack.
Stigla je jesen s napornijim rasporedom i hladnijim temperaturama, a banana nas svojim mirisom i okusom smiruje, pomaže nam da opustimo mišiće koji su, od naše energičnosti i užurbanosti, napeti. 
Ove pržene banane odlične su sada, na početku jeseni kada se naše tijelo, uz bogatu i slatku hranu, treba pripremati za zimu.

Bez šećera su a slatke i ovako provocirajuće dekadentne uspjele su ostati s jako malo kalorija i bez kolesterola.

Za Dekadentne banane nam treba:

  • 2,3 banane,
  • 2 žlice meda,
  • 2 žličice cimeta,
  • 1 žlica ghee maslaca,
  • malo sušenog đumbira.

Možemo dodati i malo mljevenog kardamoma.

Banane ogulimo i prerežemo ih po dužini, a ako su veće pa je potrebno, možemo ih i prepoloviti. Pospemo ih cimetom. U teflonskoj ili keramičkoj tavi otopimo ghee maslac, pa na njega stavimo banane.
Pustimo ih da se jednu, dvije minute peku dok ne porumene. Pečemo ih na laganoj vatri i okrećemo nježno jer su osjetljive.
Zatim ih stavimo na tanjur, premažemo s malo meda, pa ukrasimo đumbirom i cimetom.
Po želji možemo staviti i kardamom, omiljeni začin ayurvede
U ovim slatkim bananama u ghee maslacu, s ukusnim začinima možemo uživati i jesti ih ​​kao brzi snack, desert ili kao lagani doručak za oporavak od sinoćnjeg tulumarenja.
S ovakvim bananama zaboravit ćemo na onaj stalni osjećaj gladi jer banana ima složene ugljikohidrate, pa je ovakav snack zdrav način da naš želudac bude nekoliko sati zadovolja(e)n.
Savršen način zamjene grickalica koje teže probavljamo i koje nam remete potrebnu probavnu rutinu.

Dekadentne banane s cimetom, đumbirom i kardamomom su jednostavan obrok koji će odmoriti našu  dušu, ali i probavu. Zdraviji način za upuštanje u naše slatke žudnje.
Uživajte u ovoj dekadenciji ;)