Evo ovdje je još jedan odličan, zdrav i ukusan recept za predobru salatu, savršene boje.
I tu je, ćak i rima; Salata od batata, nektarina i slanine
- 600 g batata,
- 3 žlice maslinova ulja,
- sol i papar,
- crveni luk,
- nekoliko režnjeva češnjaka,
- 50 g slanine,
- 5 žlica temeljca,
- 2 žlice svijetlog balzamičnog octa,
- 3 žlice maslinova ili orahova ulja,
- 3 žlice usitnjenog vlasca,
- 3 nektarine,
- 80 g slanine,
- 100 g kozjeg sira ili sličnog sira po želji,
- 2 žlice usitnjenog vlasca.
Batat ogulimo, narežemo na četvrtine, začinimo solju, paprom i dvije žlice maslinova ulja. Pećnicu ugrijemo na 200°C, pa sad začinjeni batat pečemo oko 25 min.
Za umak ogulimo i usitnimo luk i češnjak.
Dodamo luk i
češnjak te nakon 1-2 minute dolijemo temeljac i ocat. Pirjajamo sve
zajedno oko 3-5 minuta, pa maknemo s vatre te dodamo ulje.
Sve još jednom dobro promiješamo i stavimo sa strane.
Nektarine narežemo na ne pretanke šnite.
Na većem tanjuru pomiješamo batat, nektarine i umak, pa ostavimo oko 30 minuta da se arome prožmu.
Trakice slanine pečemo na ulju dok ne postanu hrskave.
Salati dodamo kockice sira, trakice slanine i ukrasimo vlascem.