četvrtak, 31. svibnja 2012.

Što je to, ustvari, paleo hrana?


Osnove paleo hrane/prehrane su:

Visokokvalitetni proteini životinjskog porijekla kao što su crveno i bijelo meso peradi, govedina, svinjetina, janjetina, teletina, divljač, jaja, iznutrice (jetrice, bubrezi, srce), svježe ulovljene ribe i školjke. 
Sva hrana bogata proteinima treba sadržavati i masnoće, pa ih u ovom slučaju nije potrebno izbjegavati.
Konzumiraju se masnoće bogate omega 6 masnim kiselinama poput maslinovog i lanenog ulja. 

Bitan izvor esencijalnih masnih kiselina su orašasti plodovi kao na primjer bademi, brazilski i indijski oraščići, lješnjaci, pistachio te suncokretove i bućine sjemenke
U udjelu ugljikohidrata dominira voće i povrće, a  preporučuje se i riža bez glutena i slatki krumpir, poznatiji kao batat, inače odličan izvor netoksičnih ugljikohidrata.
Iz prehrane izbacujemo i biljno ulje kao i  hidrogenizirana / poluhidrogenizirana ulja, što uključuje i margarine, sojino ulje, ulje od kikirikija,  ulje kukuruza, ulja repice i šafranike i suncokretovo ulje.
Isto tako, sav rafinirani šećer (sokovi, slatkiši, gazirana pića) treba smanjiti na minimum, kao i ostale rafinirane ugljikohidrate koji dominiraju u ovoj našoj modernoj kuhinji. 
Pritom se misli na tjesteninu i ostale proizvode od bijelog brašna pune glutena.