Osnove paleo hrane/prehrane su:
Visokokvalitetni proteini životinjskog porijekla kao što su
crveno i bijelo meso peradi, govedina, svinjetina, janjetina, teletina, divljač,
jaja, iznutrice (jetrice, bubrezi, srce), svježe ulovljene ribe i školjke.
Sva
hrana bogata proteinima treba sadržavati i masnoće, pa ih u ovom slučaju nije
potrebno izbjegavati.
Konzumiraju se masnoće bogate omega 6 masnim kiselinama
poput maslinovog i lanenog ulja.
Bitan izvor esencijalnih masnih kiselina su
orašasti plodovi kao na primjer bademi, brazilski i indijski oraščići,
lješnjaci, pistachio te suncokretove i bućine sjemenke
U udjelu ugljikohidrata dominira voće i povrće, a preporučuje se i riža bez glutena i slatki krumpir, poznatiji kao batat, inače odličan izvor netoksičnih
ugljikohidrata.
Iz prehrane izbacujemo i biljno ulje kao i hidrogenizirana / poluhidrogenizirana ulja,
što uključuje i margarine, sojino ulje, ulje od kikirikija, ulje kukuruza, ulja repice i šafranike i
suncokretovo ulje.
Isto tako, sav rafinirani šećer (sokovi, slatkiši, gazirana
pića) treba smanjiti na minimum, kao i ostale rafinirane ugljikohidrate koji
dominiraju u ovoj našoj modernoj kuhinji.
Pritom se misli na tjesteninu i
ostale proizvode od bijelog brašna pune glutena.