Stranice

četvrtak, 10. prosinca 2015.

Kestenjasta bajadera

Kesteni su zdrava jesenska poslastica koju mnogi od nas vole u raznim oblicima. Možemo ga jesti pečenog, kuhanog, kao kesten pire i u razno raznim kolačima i tortama. Kesten je odličan, hranjiv s puno ljekovitih svojstava.
Jako dobra hrana za sve koji su bezvoljni i umorni. Preporučuje se sportašima, anemičnim osobama,  onima koji imaju respiratorne probleme i lošu probavu.
Glavni sastojak kestena je škrob kojeg  ima oko 44%, pa se po količini škroba može usporediti s krompirom. 
Iz kestena se može dobiti i brašno, brašno koje Francuzi i Talijani koriste za pripremanje kolača.
Od vitamina kesten ima većinu vitamina B grupe, A vitamin i C vitamin, a od minerala ima kalcij, kalij, željezo, magnezij, cinik i fosfor.
Kesten je bogat vlaknima, pa od njega duže ostajemo siti, a ima i nizak glikemijski indeks, te pomaže u snižavanju kolesterola u krvi.
Folnom kiselinom, koja se inače nalazi u zelenom lisnatom povrću, obiluje i ovaj šumski plod. Folna kiselina je izuzetno važna za sintezu DNK i razvoj crvenih krvnih zrnaca, pa je zbog toga jako važna u prehrani trudnica.
Ako kesten uspoređujemo s bademima, orasima i drugim orašastim plodovima koji takođe sadrže masne kiseline, kesten spada u plodove s najmanje masti, a mi ćemo ovdje od njega raditi bajaderu od kestena.

Za ovu Kesetenjastu bajaderu nam treba:
  • 1 kg kestena,
  • 100 gr tamne čokolade,
  • 200 gr mljevenih oraha,
  • 400 gr šećera u prahu,
  • 250 gr maslaca,
  • 2 žlice ruma.

i za glazuru:
  • 100 gr tamne čokolade i
  • 3 žlice ulja.

Kestene skuhamo, ohladimo, ogulimo i propasiramo ili sameljemo strojem za mljevenje mesa.
Pjenasto razradimo maslac i sa šećerom u prahu dodamo ga u kesten smjesu.
Na pari rastopimo čokoladu i dodamo ju u prvi dio smjese, a u drugi dio dodamo rum i mljevene orahe.
Dobro izradimo obje smjese i u pleh, koji smo obložili alu folijom, ulijemo prvo smjesu sa čokoladom, pa po njoj razlijemo smjesu s orasima. Na kraju sve prelijemo čokoladnom glazurom.
Dobili smo Kestenjastu bajaderu koju ostavimo na hlađenju najmanje 3 sata.

Kad se ohladi: narezati i smazati !!! ;