Stranice

petak, 28. kolovoza 2015.

Ječam s gljivama

U jednom od prethodnih postova Ječam ili ričet nabrajala sam s kojim je sve namirnicama najbolje jesti ječam, pa sam spomenula i gljive.
Prisjetimo se da ječam pomaže mršavljenju jer se unošenjem ječma u organizam masti pretvaraju u energiju.

I tu je recept za pripremanje ječma s gljivama ili gljiva s ječmom.

Za Ječam s gljivama trebamo:
  • 1 šalicu ječma,
  • 200 g gljiva,
  • 1 luk,
  • 3 šalice povrtnog temeljca,
  • 3 žlice maslinovog ulja,
  • papar i sol,
  • kurkuma.

Ječam operemo i procijedimo, pa ga stavimo u posudu i zalijemo temeljcem od povrća. Kad zakuha smanjimo vatru i poklopljenog ga kuhamo još 60 min.
Narežemo glive i sitno nasjeckamo luk, pa ih zajedno propirjamo na maslinovom ulju.
Ubacimo skuhani ječam, pa sve zajedno pirjamo, uz miješanje, još 15, 20 minuta.

I eto, dobili smo ukusan ječam s gljivama koji, ja naravno, volim posuti mojim Zlatom iz prirode . 
Odličan za sve koji vole jesti fino i zdravo, čak i vegetarijance i vegane.
Ipak u ječmu s gljivama ima i proteina. Ne treba zaboraviti da su i ječam i gljive jedan od bogatijih izvora selena koji štiti naše srce i krvne žile, a gljive su ipak šumsko meso.