Stranice

petak, 18. travnja 2025.

Zelene, nježne, prezdrave

ćimulice ;

Neki dan, po prvi put u životu, sam čula za "ćimulice".  Pa... Googlam, naravno ;  

I evo, vidim kako se radi o dalmtinskom nazivu za mlade izdanke raznih kupusnjača ili razno-raznih, raznolikih kupusića. 

Riječ ćimulica zapravo odlično opisuje o čemu je točno riječ. Samo treba znati kako ćimulica dolazi od talijanske riječi "cima" koja znači vrh. Mi smo je pretumbali u ćime, ćimule ili ćimulice, a neki je pišu i s tvrdim č ;

Ćimulice niču kad se odreže glava biljke. Izgledaju kao mali kupusići koji stanu u šaku. U pravilu su blažeg okusa od odrasle biljke od koje potječu.

Sasvim su mlade, pa ih se čak ni ne treba kuhati u vodi, već samo tek popariti. 

Nježne. Vrlo nježne. Vrlo, vrlo nježne!

Nije ih moguće kupiti u trgovinama, pa ni u velikim ili manjim trgovačkim centrima. Ćimulice na tržnice nam donose prodavači povrća kad stigne hladnije vrijeme, a u vrtovima više nema baš previše bilja za branje.
Na prvi pogled sve izgledaju isto, no cijena im varira ovisno o trenutku branja, što utječe na njihov rok trajanja, ali i okus.

Najbolje i najukusnije su one mlađe i manje. One, kao takve, u našem hladnjaku, mogu izdržati i do nekoliko dana.
Iznimno zdrave i ukusne.
Ćimulice - to je dalmatinski lokalizam koji se, preko razno-raznih tržnica, i dalmatinskih kumica, placeva i sl., nametnuo modernome stolu, ali i standardnom jeziku kao nova riječ za zapravo staro, siromašno, najčešće seljačko jelo. 
To je, na razne načine, kuhano tj. lešano zelenilo, jednovrsno ili miješano, pomiješano najčešće s krompirom, blago, štedljivo ili škrto začinjeno. 
Danas, u Dalmaciji se ćimulice obično jedu pripremljene na lešo, začinjene maslinovim uljem, možda s malo octa i češnjaka.
Ćimulice se mogu pripremiti i kao varivo. U svakom slučaju odlično se slažu i s mesom i s ribom. Za zdrav i lagan obrok možemo ih pripremiti kao špinat, uz, možda, kuhano/pečeno jaje.
Dobro je što svatko može pripremiti vlastitu kombinaciju zelenog lisnatog povrća odnosno kupusića. Ako ih imamo vrlo malo, uvijek se možemo spasiti kombiniranjem s običnim kupusom, keljem, raštikom... koje onda kuhamo malo dulje.

Ćimulice su zdrave zimske poslastice.

Ali, to zgodno ime ćimulica naprosto izaziva na pripremanje vrlo zdrave kreacije.

Uskoro;