ćimulice ;Neki dan, po prvi put u životu, sam čula za "ćimulice". Pa... Googlam, naravno ;
I evo, vidim kako se radi o dalmtinskom nazivu za mlade izdanke raznih kupusnjača ili razno-raznih, raznolikih kupusića.
Riječ
ćimulica zapravo odlično opisuje o čemu je točno riječ. Samo treba
znati kako ćimulica dolazi od talijanske riječi "cima" koja znači vrh.
Mi smo je pretumbali u ćime, ćimule ili ćimulice, a neki je pišu i s
tvrdim č ;
Ćimulice
niču kad se odreže glava biljke. Izgledaju kao mali kupusići koji stanu
u šaku. U pravilu su blažeg okusa od odrasle biljke od koje potječu.
Sasvim su mlade, pa ih se čak ni ne treba kuhati u vodi, već samo tek popariti.
Nježne. Vrlo nježne. Vrlo, vrlo nježne!
Nije
ih moguće kupiti u trgovinama, pa ni u velikim ili manjim trgovačkim
centrima. Ćimulice na tržnice nam donose prodavači povrća kad stigne
hladnije vrijeme, a u vrtovima više nema baš previše bilja za branje.
Na prvi pogled sve izgledaju isto, no cijena im varira ovisno o trenutku branja, što utječe na njihov rok trajanja, ali i okus.

Najbolje i najukusnije su one mlađe i manje. One, kao takve, u našem hladnjaku, mogu izdržati i do nekoliko dana.
Iznimno zdrave i ukusne.
Ćimulice
- to je dalmatinski lokalizam koji se, preko razno-raznih tržnica, i
dalmatinskih kumica, placeva i sl., nametnuo modernome stolu, ali i standardnom
jeziku kao nova riječ za zapravo staro, siromašno, najčešće seljačko jelo.
To
je, na razne načine, kuhano tj. lešano zelenilo, jednovrsno ili
miješano, pomiješano najčešće s krompirom, blago, štedljivo ili škrto
začinjeno.
Danas, u Dalmaciji se ćimulice obično jedu pripremljene na lešo, začinjene maslinovim uljem, možda s malo octa i češnjaka. Ćimulice
se mogu pripremiti i kao varivo. U svakom slučaju odlično se slažu i s mesom i s ribom. Za zdrav
i lagan obrok možemo ih pripremiti kao špinat, uz, možda, kuhano/pečeno jaje. Dobro
je što svatko može pripremiti vlastitu kombinaciju zelenog lisnatog povrća
odnosno kupusića. Ako ih imamo vrlo malo, uvijek se možemo spasiti kombiniranjem
s običnim kupusom, keljem, raštikom... koje onda kuhamo malo dulje.
Ćimulice
su zdrave zimske poslastice.
Ali,
to zgodno ime ćimulica
naprosto izaziva na pripremanje vrlo zdrave kreacije.
Uskoro;