Stranice

petak, 8. listopada 2021.

Kesten juha

Jesen
je već neko vrijeme ovdje, pa uz Jesenske zlatne špagete i Kraljicu bundevu imamo i kestene
Što se kestena tiče ovdje smo dosad mogli probati Kestenjastu bajaderu i/ili Kesten namaz.
Kesten će se sigurno opet naći na našem stolu.
Sada među svim ovim jesenskim okusima, mirisima i bojama postoji mnoštvo favorita, no kesteni su često pri vrhu najdražih namirnica. 
Osim što su ukusni, razlikuju se od ostalih orašastih plodova, jer mu masnoće i bjelančevine nisu jača strana, ali su zato bogati kompleksnim ugljikohidratima. 
Iznenađujući su izvor vitamina C, a sadrže i veliku količinu folata. 
Ovo drugo je posebno zanimljivo, jer je visoka razina folata povezana s nižom stopom negativnog raspoloženja i depresije.
Mirisu kestena po gradskim ulicama teško je odoljeti. Bio on kuhan ili pečen, u nama stvara osjećaj topline i ugode.
Kesten u kolačima, tortama, roladama ili u znanom nam kesten pireu skoro oduvijek poznamo, ali ovaj put ćemo sve njegove blagodati vidjeti kroz toplu Kesten juhu. 
Ova naša Kesten juha uspješno spaja zemljane okuse s prirodnom slatkoćom namirnica. To je jako ukusna juha kroz koju možemo vidjeti svu tu raskoš baršunaste teksture, posebno ugodnog mirisa i delikatnu ravnotežu okusa našeg kestena.
Kesten juhu stvarno je lako zavoljeti. Jednostavno se priprema i u par koraka dobijemo bogatu ali elegantnu juhu koju ćemo voljeti cijelu jesen i zimu.

Za Kesten juhu trebamo:
Naše lijepe kestene zarežemo, stavimo na pleh i pečemo oko 15 min. u pećnici zagrijanoj na 220 °C. Kad se ispeku, izvadimo ih i, još dok su vrući, lagano pritisnemo kuhinjskom krpom. 
Čujemo kako kora pucketa. Sada skinemo koru, ljusku, pokožicu.
Nekoliko kestena odvojimo za posluživanje, a ostatak malo grublje narežemo.
Zagrijemo 4 žlice maslinovog ulja i na njemu dinstamo nasjeckani celer i poriluk oko 5 minuta. 
U to ubacimo grubo narezane kestene, propržimo ih minutu, pa dodamo temeljac, muškatni oraščić, sol i papar. 
Pustimo nek` zakipi, smanjimo vatru i kuhamo još nekih pola sata. 

Kad je gotova, pustimo Kesten juhu da se malo ohladi i onda je još možemo usitniti štapnim mikserom ili blenderom kako bismo dobili željenu gustoću i glatkoću juhe.
 
Kesten juhu poslužujemo s malo vrhnja i dekoriramo bučinim sjemenkama i nasjeckanim peršinom. 
 
Ili ju možemo ukrasiti i samim kestenima ;
 
Jedemo ju samu jer je sama odlična, ali ju možemo poslužiti i s bruschettama onog moćog okusa.