Stranice

petak, 5. veljače 2021.

Bulletproof kava

Sad već više od 10 godina pratm stvari vezane za zdravu prehranu, ali sve do nedavno nisam čula za “bulletproof” kavu. Nazivaju je i “Bullet coffee”, “fat black” i/ili “masna kava”. 
Taj novi popularni topli napitak - kava s maslacem i kokosovim uljem, a trend ispijanja ovako pripremljene kave ima i znanstveno dokazanu podlogu. 
Riječ je o kavi koja se miješa s mastima koje smanjuju gorčinu, kiselost, čine ju pjenušavom i daju joj bogatiji okus. Kava i masnoće stavljaju se u blender kako bi se potpuno prožele i što bolje izmješale. 
Osmislio ju je vlasnik istoimene firme Bulletproof koji nam nudi i vlastite mješavine kave.
Alex O'Loughlin ili Steve McGarrett iz serije Hawaii Five-O redovito ju pije, a još i izvlači ono naj iz Paleo hrane. Možda je baš zbog nje i sam postao tako bulletproof;
No, bulletproof kavu, bez previše muke, možemo pripremiti i sami kod kuće, od bilo koje vrste kave. 
Uz recept za Bulletproof kavu ide i uputa koja glasi: "svako jutro popiti kavu na prazan želudac". 
Jednostavno zvuči, ali ne bi trebalo doručkovati. 
No, možda neće ni biti potrebno.
Recept je poprilično jednostavan, a za njega nam trebaju slijedeći sastojci:
  • 250 ml vode, 
  • 2-3 pune žličice kave,
  • 1,2 žlice ulja /palmino ili kokosovo,
  • 1,2 žlice maslaca ili gheeja.
Kavu skuhamo isto kako ju svakodnevno kuhamo, izlijemo ju u blender i u nju dodamo maslac i kokosovo ulje. Sve zajedno blendamo kratko oko 30-tak sec, a kad se tekućina u blenderu zapjeni gotovo je! 
I ... to je to!
S količinom masnoće možemo se igrati te isprobavati i vrste i količine masnoća. U svakom slučaju ćemo dobiti odličan napitak koji će nam i dati energije i zasititi nas.
Sve proizvode za ovakvu kavu lako je nabaviti u nekoj od drogerija, trgovinama bio hranom ili kakvom većem trgovačkom centru. 
Obožavatelji kave s maslacem počeli njome su zamjenili doručak i tvrde kako je ova kombinacija sastojaka savršen obrok koji daje energiju, topi kalorije a osjećaj sitosti traje do ručka. 
Idejni tvorac masne kave je američki poduzetnik Dave Asprey, koji je na nju došao nakon posjete Tibetu, gdje je pio čaj začinjen maslacem od mlijeka jaka, koji planinari piju kao napitak koji im daje energiju ali i održava koncentraciju. Tako je osmislio ovu "dijetu otpornu na metke". Dijeta bogata masnoćama a siromašna ugljikohidratima i prema njegovim tvrdnjama štiti od umora, debljanja i čak kroničnih bolesti. 
Njegova ideja nije novotarija već je istovjetna s, nama možda poznatijom, ketogenom dijetom pri kojoj tijelo za energiju umjesto ugljikohidrata koristi masnoće, stvarajući ketone. 
Kako bi kava s maslacem bila zaista kvalitetna, D. Asprey preporučuje što zdravije i organske namirnice. 
Također nam objašnjava zašto je ova kombinacija iznimno zdrava: kofein ubrzava metabolizam, a dodatak masnoća usporava proces probave, što opet spriječava nagli nalet energije, tako da zapravo kava nježnije “lupa”, a njezin učinak traje duže nego što bi to bilo inače. 
Maslac bogat dobrim kolesterolom, antioksidansima, vitaminom K2 te omega-3 masnim kiselinama i betakarotenom. 
Sve to je iznimno važno za zdravlje mozga, izdržljivost i imunitet. 
 
Tu je i kokosovo ulje bogato masnim kiselinama, koje metaboliraju u jetri i tvore ketone koji se odmah koriste kao gorivo, bez pohranjivanja kao tjelesna zaliha masti.