Stranice

četvrtak, 8. ožujka 2018.

Pet namirnica - žena za pet

U postu s receptom za dekadentne banane sam opisivala zbog čega bi trebalo jesti taj vražje dobar snack
Hladnije vrijeme često je uzrok slabije koncentracije, manjka energije, nesanica i češćih glavobolja.  Za takve tegobe dobro je pripaziti na prehranu i jesti sezonske plodove bogate vitaminima i mineralima.
U jesen tu su kesteni i kukuruz  kao izvori energije, grožđe koje nam čuva srce, a stres nam ublažavaju mahunarke i jabuke.
Zimi Hvalimo kiselo zelje i jela jedemo žlicom, pa imamo Zdravu zimu.
Sve veće klimatske oscilacije šok su već i za mlade, zdrave ljude, a pogotovo za stariju populaciju čija tijela se sporije prilagođavaju promjenama vremena.
Mi ljudi skloni smo uništavanju majke prirode čija je mudrost doskočila našem jesenskom bluesu, pa nam sezonskim plodovima daje energiju i toplinu za sve izazove koje nam donosi jesen.
Naša prehrana zato mora pratiti promjene u prirodi, pa ćemo dobiti kvalitetan temelj uspješne prilagodbe psihe i tijela.
Nećemo posrnuti, biti umorni s glavoboljom i nesanicom, a bez koncentracije, energije i dobrog raspoloženja.
Ovdje, sad na Dan žena, imamo Pet namirnica za svaku ženu koja uvijek želi biti za PET:
Prva je rajčica ili kuhana ili svježa. 
Rajčicu zovemo još i pomidor, paradajz, tomato.
Ona sadrži karoten i likopen koji nas štite od raka.
Rajčica je dobar izvor kalija, važnog za zdravo srce i živce, a ima i vitamine E i C koji koriste našoj koži.
Svježe rajčice jedemo dok su u sezoni, a izvan sezone trebamo jesti one prethodno skuhane, rajčice za zimnicu.
Druga je maslinovo ulje koje s visokim sadržajem mononezasićenih masnih kiselina smanjuje rizik od srčanih bolesti, snižava nam i razinu kolesterola u krvi. Maslinovo ulje dobar je izvor vitamina E koji je odličan u našoj borbi sa starenjem. Koristimo ga za salate i dok kuhamo.
Treća je brokula koja sadrži vitamin C, betakaroten i vlakna, a svi navedeni su uspješni borci protiv raka. Brokula, kao i ostalo zeleno lisnato povrće, sadrži velike količine kalcija. Kuhanjem se gube vitamini, pa ju treba pripremati na pari ili pržiti na tavi.
Četvrta je riba. Stavila bih je na drugo mjesto odmah iza češnjaka, ali vrijednost ovih namirnica ne gleda se u okusu ili u broju koji stoji ispred njih nego u njihovom sastavu. A ukusne, hranjive i ljekovite su sve nabrojane namirnice. Tko mi je kriv što volim češnjak ;)
U jednoj porciji ribe dobivamo pola dnevno potrebne količine proteina. Tu je i vitamin B dobar za živce i jod dobar za štitnjaču. Puno vrsta riba kao što je srdela, tuna, losos…  sadrže Omega 3, nezasićene masne kiseline koje štite srce. I dobre su za još puno toga. Zato bismo ribu trebali jesti bar dvaput tjedno.
Na petom mjestu je, meni omiljeni češnjak
Moram naglasiti da domaći češnjak i kineski češnjak nisu jedno te isto. 
Domaći češnjak

Znači, ovdje je riječ o isključivo domaćem češnjaku.
Češnjak je stvarno čudesna biljka i već je bio gost ovdje u postu  Ćešnjak, ali domaći.

Ponovimo neke činjenice koje bi se mogle ticati žena.

Češnjak pomaže snižavanju razine kolesterola u krvi i krvnog tlaka, odličan je u borbi s infekcijama i prehladama.

Naravno da je najkorisniji i najučinkovitiji sirovi, a znanstvenici preporučuju jedan do dva režnja češnjaka na dan.


Eto, drage moje Žene, budite za pet i sretan vam Dan žena!