Stranice

nedjelja, 8. svibnja 2016.

Roštiljanje i pećinski okusi

Roštilj ima jedan pećinski zov  koji neke od naših mužjaka baš jako veseli ;)
Često se desi da neki od njih osjete zov pećine i bace se na igranje vatrom što opet, s druge strane, nama ženkama dobro dođe. 
Tako oslobođene kuhanja i pranja suđa možemo slobodno uživati u hrani.

Iako, oko roštiljanja ustvari ima dosta posla. 
Prvo je tu priprema roštilja, pogotovo ako je na  ugljen ili drva. Takvo roštiljanje treba duže pripremati dok plinski traži samo malo više prostora.
S obzirom da u zadnje vrijeme izbjegavam meso, s roštilja jedem uglavnom povrće. 
Priprema povrća na roštilju je baš lagan, zabavan i ukusan način za pripremu zdravih obroka. 
No i pri pripremi povrća na grillu treba pratiti nekoliko pravila i trikova:
  • Veće povrće npr. tikvice ili patlidžane treba izrezati na manje komade, uzdužne ploške ili kolutove.
  • Luk, gljive i rajčice na roštilju se mogu pripremiti tako da ih stavimo u aluminijsku foliju jer tako ne izgube sočnost.
  • Mekano povrće pripremamo tako da različite vrste povrća poredamo u komadima na ražnjić. Ako hoćemo rezati, mekano povrće treba rezati na deblje komade.
  • Kad povrće pripremamo za grill trebamo ga lagano posoliti i popapriti, a odlično je kad se napravi marinada na bazi ulja, luka, octa i začinskog bilja kao što je majčina dušica ili ružmarin.
  • Ako su ploške povrća dugačke trebamo ga slagati okomito na očišćene i nauljene prečke roštilja
  • Svako povrće ima svoje vrijeme pečenja, ali za sve povrće žar treba biti srednji - ni prejak ni preslab.
  • Tvrđe povrće, kao što su luk i paprika, treba i do 15 minuta da bude pečeno, a mekšem kao što su tikvice je dovoljno oko 5 minuta.


Marinade su super stvar, odlične za omekšavanje mesa, ali preporuka je nikada ne dodavati sol u marinadu jer sol iz mesa izvlači sokove.
Namirnice treba marinirati nekoliko sati u nemetalnoj posudi kako bi se svi okusi što bolje proželi.
Ulje i češnjak su standardni sastojci za mariniranje, no nije loše niti malo eksperimentirati i dodati svježe začinsko bilje, limunov sok, koricu limuna, sok naranče. 
Sok od naranče se često zaboravlja kao sastojak za mariniranje, ali želite li da vas marinada okusom odvede čak na daleki istok pripremite marinadu od soka naranče, sezamovog ulja, đumbira i sojinog umaka.
Pa onda lijepo ukusno i okusno putujte, grillajte, roštiljajte i uživajte u proljeću i odličnim okusima ;)