Stranice

nedjelja, 16. studenoga 2014.

Kesten namaz

Postoje stotine raznih vrsta kestena koje se dijele na divlje i pitome. Pitomi kesten je jestiv, a posebno dobri su Maruni koji su od običnih kestena veći i slađi. Mislim da je baš negdje u ovo vrijeme već tradicionalna Marunada u Lovranu, festival kestena.
Divlji kesteni nisu za jelo, ali imaju ljekovita svojstva. Spominju se kao pomoć kod  vena i oštećenja kapilara, a njegovi ekstrakti se koriste za pripremu ljekovitih pripravaka, tinktura i čajeva.
Kesten je fina jesenska hrana, izuzetno hranjiva, zdrava i prikladna za pripremu mnogih vrsta slanih i slatkih jela, npr. onu moju Kestenjastu bajaderu.
Ovdje sada nije recept za kesten pire, jer ga je net prepun, već za odličan, ukusan Kesten namaz. Talijani i majstori kuhinje francuzi davno su otkrili draži ove ukusne poslastice, odličnog namaza od kestena. Prepoznatljiv okus kestena u kombinaciji s aromatičnom vanilijom i mirisom ruma nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.
Možemo ga jesti za doručak, na kriški integralnog kruha ili toasta i tako započeti novi dan.
Za ovaj Kesten namaz nam je potrebno:
  • 1 kg kestena,
  • 4 jušne žlice meda,
  • 1 čajna žličica vanilije u prahu ili mahuna vanilije,
  • 2 dcl vode,
  • malo ruma,
  • korica 1 limuna ili naranče.

Namaz pripremamo tako da napravimo iksić na korici kestena i kuhamo ih 20-tak minuta u vodi. Zatim ih procijedimo i ogulimo koru. Sada usitnimo kestene u nekom mikseru, multipraktiku ili štapnim mikserom,  tako da dobijemo pire. Zakuhamo vodu s medom, u vodu ubacimo koricu limuna ili naranče, pa kuhamo 10-ak minuta. Kad ugasimo vatru procijedimo sirup.  U nekoj većoj posudi pomiješamo kesten pire koji smo napravili i vrući sirup s mahunom vanilije /ili vanilijom u prahu. 
Sada kuhamo još desetak minuta, dodamo ruma po želji ; a mahunu vanilije izvadimo. 
I eto, Kesten namaz je gotov, pa ga ulijemo u sterilizirane staklenke.  
Čuvamo ga u hladnjaku. 

Ako ovaj namaz želimo obogatiti i dodati mu jednu začinsku notu u ovaj recept možemo dodati i 10 dkg fine tamne čokolade ili kakao u prahu.