Stranice

petak, 2. svibnja 2014.

Egzotične špagete i divlji luk

Medvjeđi ili divlji luk koji se naziva još i crijemuš, srijemuš, šumski luk je biljka iz obitelji Allium, srodan češnjaku i luku.
Prepun je eteričnih ulja, a u njemu ima i vitamina C, karotina, bjelančevina i alicina koji je njegov glavni sastojak.

Divlji luk spriječava infekcijske upale sluznice crijeva, snižava visoki krvni tlak i odličan je protiv gripe. Spriječava arterosklerozu, poboljšava pamćenje, otklanja nesanicu i nesvjesticu.

U kulinarstvu se koristi za salate, juhe i pite, te  za razno razne nadjeve, soseve i umake.
Ovdje imamo egzotičnu kombinaciju sastojaka za umak koji je špagete pretvorio u pravi gurmanski specijalitet.

Za ove Egzotične špagete nam treba:
  • 1 šalica narezanog divljeg luka,
  • 1 šalica kikirikija,
  • 1, 2 žlice maslinovog ulja,
  • špagete.
Skuhamo špagete u slanoj vodi, al dente naravno ;) Divlji luk, kikiriki i maslinovo ulje stavimo u blender i promiksamo. Posolimo po ukusu, a dodati možemo čili i naravno, meni nezamjenjivo žuto zlato iz prirode.
Dobivenu smjesu prelijemo preko vrućih špageta i promješamo.

I ne zaboravite, špagete se jedu samo vilicom ;)