Stranice

petak, 29. studenoga 2013.

Povrće na kineski način

Kineska kuhinja jedna je od popularnijih kuhinja u svijetu. Kineske restorane možemo naći u svim državama svijeta, a uspjeh kineske kuhinje pripisuje se savršenom balansu namirnica u svakom jelu.
Tradicionalna kineska kuhinja i neke od kuharskih tehnika u puno toga se podudara s današnjim, modernim gledanjem na zdravu prehranu. U kineskim obrocima glavni su sastojci riža, lagana juha, kuhano tijesto, čaj bez šećera, popareno povrće bez masnoće s umacima biljnog porekla i popareno ili na žaru pečeno bijelo meso ili riba.
Manje količine mesa, obilje povrća, kratka termička obrada, vještina kombiniranja jela koja tvore obrok i daju velike mogućnosti improvizacije kod zamjene nama teže dostupnih sastojaka napravili su ovu kuhinju i na našim prostorima omiljenom.

Ovo povrće ljuto-kiselog okusa olakšat će nam cirkulaciju i ugrijati nas. 
S obzirom da ljuto skoro svima odgovara kad je vani hladno, ovdje sam stavila jedan odličan tradicionalni kineski recept za koji nam treba: 
  • 500 g brokule,
  • 10 shiitake gljiva,
  • 1 čili papričica,
  • 30-tak g đumbira,
  • 150 g bambusovih izdanaka,
  • 1 žlica maslinovog ulja,
  • 1 jaje,
  • 50 ml povrtnog temeljca,
  • 1 žlica sojinog umaka,
  • 1 žlica škrobnog brašna,
  • 1 žlica aceta balsamica,
  • sol, papar.
Operemo brokulu, očistimo ju i razlomimo na cvjetiće. Skuhamo ju u slanoj vodi, ocijedimo, a onda ju prelijemo hladnom vodom i još jednom dobro ocijedimo.
Gljive isperemo, obrišemo, očistimo i narežemo na četvrtine.
Đumbir ogulimo i nasjeckamo. Čili papričicu razrežemo po dužini, očistimo od sjemenki, operemo i sitno nasjeckamo, a bambusove izdanke ocijedimo. Jajetu dodamo 1 žlicu vode i zamutimo ga.
Ovo jelo se priprema u woku, no ako ga nemate, umjesto woka, možete koristiti duboku tavu od lijevanog željeza ili teflona.
U woku ili tavi zagrijemo 1 žlicu maslinovog ulja, dodamo brokulu i pržimo 2 minute. Maknemo s vatre.  Tada dodamo preostalo ulje i jednu minutu pržimo čili i đumbir, pa sve stavimo sa strane.
Sada zalijmo temeljcem i sojinim umakom. Umiješamo bambusove izdanke i gljive, pa dodamo papar, sol i aceto balsamico. Pustimo neka se lagano pirja 5 minuta.
Dok se povrće sa začinima pirja, u dvije žlice vode razmutimo škrobno brašno i umiješamo u povrće. Wok maknemo sa štednjaka i umiješamo jaje koje smo razmutili.

Ugrijte se i uživajte u ovom ljuto kiselom povrću uz basmati rižu ;