Stranice

petak, 2. kolovoza 2013.

Čips od Tikvica

Tikvice potječu iz Meksika, a s dinjama i krastavcima se svrstavaju u porodicu Cucurbitacea. 
Čovječanstvo tikvice konzumira od davnina, a one imaju prilično impresivan spektar nutrijenata. 
Izvanredan su izvor vitamina C, mangana, vitamina A, magnezija, kalija, folne kiseline, bakra, fosfora i vitamina B2. Navedeni nutrijenti imaju zaštitno djelovanje na zdravlje krvožilnog sustava. Magnezij ima važnu ulogu u prevenciji moždanog i srčanog udara, a s kalijem magnezij sudjeluje u regulira krvni tlak. 
Antioksidansi beta-karoten i vitamin C sprječavaju oksidaciju kolesterola, pa se tako smanjuje rizik ateroskleroze. Prehrambena vlaka smanjuju povišenu razinu kolesterola, a folna kiselina regulira razinu homocisteina.

Sigurna sam da nemate ništa protiv unošenja antioksidanata i super zdravih nutrijenata, niti protiv snižavanja raznih povišenih razina štetnih tvari, a sad ljeti nećete imati ništa ni protiv nečega za uspješno mršavljenje tj. snižavanje povišene kilaže.
Ovdje je recept s kojim ćete u sebe unijeti samo 99 kalorija po obroku.
Uz idealnu kombinaciju začina, ovaj recept pretvara povrće blagog okusa u ukusnu, hrskavu poslasticu. 
Tako ćemo preskočiti obrađeni  čips  iz  vrećice  i  zamijeniti ga s ovim fantastičnim, prefinim i zdravim Čipsom od Tikvica.
Mirišljave, slane, hrskave i zarazne do bola.
Možemo ih poslužiti kao prilog ili kao grickalice uz hladno pivo, vino, limunadu ili nešto treće.

A u ovaj recept za Čips od Tikvica ide:
  • 1 velika tikvica,
  • 1/3 šalice integralnih krušnih mrvica,
  • 1/4 šalice nemasnog parmezana,
  • 1/4 žličice crnog papra,
  • 1/8 žličice češnjaka u prahu,
  • 1/8 žličice cayenne papra,
  • morske soli po ukusu,
  • 3 žlice nemasnog mlijeka.

Tikvice narežemo tanko, ali ne pretanko jer šnite, krugovi trebaju ostati cijeli.
Posolimo ih i ostavimo da se ocijede. Preko ocijeđenih tikvica sipamo malo maslinovog ulja.
U zdjeli pomiješamo parmezan, papar, češnjak u prahu i cayenne papar i u to uvaljamo tikvice, jednu po jednu s obje strane. Na taj način tikvice dobiju omotač koji će, kad se ispeče, biti hrskav.
Tako omotane tikvice stavimo na papirom obloženu tavu i pečemo ih u pećnici zagrijanoj na 150-180 °C oko 1/2 sata. Neka temperatura ne bude previsoka da se tikvice ne prepeku. 
S tikvicama možemo peći i začinsko bilje koje smo prelili maslinovim uljem. 
Nije loše uz Čips od Tikvica grickati listiće peršina, bosiljka ili celera.
Ovaj čips je, naravno, puno, puno zdraviji od kupovnog i ima samo nekolicinu kalorija jer se ne peče ni na, ni u ulju.
Grickajte, hrskajte, mršavite, uživajte ;)