Stranice

petak, 10. rujna 2021.

Režanj šampinjona

Češnjak & šampinjoni umak ili  
- Režanj šampinjona -

Neki kulinarski stručnjaci, umak od gljiva, nazivaju kraljem tekućih začina. Njegova aroma je naprosto fantastična. 
Ovaj umak je potpuno prilagodljiv jer se odlično slaže s razno raznim jelima. 
Umak od gljiva, nježne kremaste teksture jako dobro je kombinirati s raznim povrćem što tvori odlično jelo, obrok svim veganima, vegetarijancima i svima ostalima koji paze na svoju prehranu.
S umakom od šampinjona nema točnih pravila kojih se treba držati.
Jednostavno! Umak od šampinjona je skladan dodatak skoro bilo kojem jelu.
Sada ovdje imamo češnjak i šampinjone s maslacem tj. savršenu kombinaciju koju sam nazvala Režanj* šampinjona. Sa željenim začinima.
Režanj* naravno, zbog mnoštva češnjaka koji se sljubljuje s našim šampinjonima. 
Režanj šampinjona je kremast i ludo ukusan, a u njega idu sljedeći sastojci:
malo* - namirnice koje bih ja trebala izbjegavati;
 
Rastopimo 2,3 žlice maslaca na laganoj vatri. U rastopljeni maslac ubacimo nasjeckanu ljutiku i šampinjone, pa to propirjamo dok šamponjoni ne dobiju boju. 
Sada dodamo protisnuti i/ili narezani češnjak i pirjajamo još koju minutu.
Još je na vatri, pa dodamo i malo brašna, neprestano miješajući ulijemo i malo mlijeka pa kuhamo/pečemo dok ne postane zlatno smeđe boje. 
Kad je umak više-manje gotov pospemo ga majčinom dušicom i peršinom, te još dodatno posolimo i/ili popaprimo.
A i kurkuma je dobrodošla. Uvijek i svugdje ;
Našu kuhanu tjesteninu prelijemo umakom Režanj šampinjona!