Stranice

nedjelja, 3. veljače 2019.

Predivne paleo praline


Pralina baršunasto čokoladna delicija kojoj ne odoljevamo i koja će sigurno biti na našem božićno/novogodišnjem stolu. Delicija u jednom zalogaju pravi je užitak našim okusnim pupoljcima. Praline, one ne traže previše vremena za pripremu, a zbog raznovrsnih dodataka stvaraju raznovrsne neodoljive okuse. Praline, paleo praline, predivne praline ;)
Dodaci mogu biti nougat, suho voće ili predivni i prezdravi orašasti plodovi.
S obzirom da pazimo na zdravlje ovaj recept je iznimno zdrav, od kvalitetnih sastojaka, bez šećera, brašna ili sličnih namirnica koje trebamo izbjegavati.
Tamna čokolada, kokosovo ulje i  badem, kikiriki kao odličan izvor proteina.
Tu je još i med te par kapi tekuće stevije za slatkoću, ali i malo himalajske soli koju stavimo u smjesu s kikirikijem.
Sastojci za Predivne paleo praline podijeljeni su u smjese, pa tako imamo čokoladnu i orašastu smjesu + dekoracija.
Za čokoladnu smjesu:
Za orašastu smjesu:
  • 100 g kikiriki maslaca,
  • 30 g ulja kokosa,
  • 5 žlica meda,
  • himalajska sol.
Dekoracija po želji:
Izlomljenu čokoladu otpimo na pari i dodamo joj kokosovo ulje i vaniliju. Dobili smo glatku, gustu, tekuću smjesu.
Pola smjese izlijemo u kalupe za praline, ostavimo 10-tak min. u frižideru kako bi se čokolada stisnula i stvrdnula. Polovicu smjese ostavili smo sa strane.
Dok je smjesa u hladnjaku, na pari otopimo kikiriki maslac s kokosovim uljem i medom. Dobijemo još jednu glatku, gustu, tekuću smjesu. Himalajska sol po želji, svakako je dobrodošla.
Sada izvadimo kalupe sa čoko smjesom iz hladnjaka, prelijemo ju orašastom smjesom i vratimo u hladnjak na 20 min. 
Nakon 20 minuta, preko sloja orašaste smjese stavimo ostatak smjese s čokoladom. 
Za dekoraciju pospemo listićima badema, sezamom ili što god smo, kao ukras, odabrali.
Sve  zajedno vratimo u hladnjak i za cca sat vremena imamo Predivne praline.