Stranice

srijeda, 16. ožujka 2016.

Zeleni Dan Sv. Patrika

Uskoro će 17. ožujka, Dan Sv. Patrika koji se slavi najviše i uvijek u Irskoj.
Irski blagadan je tijekom korizme, pa irske obitelji tradicionalno idu u crkvu ujutro, a slave popodne.
Korizmeni post se na jedan dan prekida, pa ljudi piju, plešu i jedu tradicionalna irska jela pripravljena od slanine i kupusa.
Simboli ovog dana tradicionalno su zelena boja i list djeteline.
Na taj dan se ljudi oblače u zeleno, piju irsko pivo, whiskey i razne likere.

Osim zelene boje i djeteline uz Sv. Patrika se vežu mnoga čuda. 
Vjeruje se da je mrtve vraćao u život, da je prebratio pogane Irce u kršćane. Vraćao je mrtve u život, ali i nekoliko „ludih“ krava i konja koje je imala njegova teta. Vjerovanje koje je ostalo kao najslavnije je to da je baš sv. Patrik otjerao zmije iz Irske.
Dan svetog Patrika, u modernoj Irskoj, smatra se religijskom svetkovinom. Do 1970. irski zakoni su ugostiteljskim objektima branili rad na taj dan. 1995. irska vlada započela je kampanju korištenja Dana sv. Patrika kao reklamu za promociju Irske i irskog turizma.
Možda zato na Dan sv. Patrika svi paradiraju i imaju slobodan dan. Pa piju. I piju ;) U Irskoj svaki grad organizira vlastitu paradu i proslavu.
Običaj je na taj dan sakriti novčiće koje tada traže djeca nadajući se kako će naletjeti i na vilenjaka, svima nam poznatog leprechuana.
No, što se jede na Dan svetog Patrika? Irci i oni koji slave Dan sv. Patrika jedu colcannon.
Na Gelskom colcannon znači glava bijelog kupusa, pa bih rekla da je ovo jelo sasvim dovoljno zdravo da recept za Colcannon završi ovdje, na Sretnim receptima.

Ovdje je Colcannon za 6 osoba za koji nam trebaju:
  • 2 šalice narezanog kupusa,
  • 2 šalice narezanog kelja,
  • 1 kg crvenog krumpira,
  • 300 g slanine,
  • 2 crna luka,
  • 3 šalice ulja,
  • 2 žlice maslaca,
  • 1 dcl mlijeka,
  • papar i sol. 
Ovo jelo, koje radimo na Dan Svetog Patrika i inače je vrlo često u Irskim kuhinjama.
Pripremamo ga tako da stavimo kuhati krumpir, a dok se krumpir kuha, zapeći ćemo slaninu i ostaviti sa strane. U istoj posudi ćemo propirjati luk, a na njega prvo ubaciti kupus, pa kelj. Pirjamo ih dok ne omekšaju.
Od krumpira napravimo pire, preko njega stavimo povrće i pospemo zapečenom slaninom.
Colcannon serviramo topli, a prilog je hladno Guinness pivo naravno ;)
A ako tražite nešto zelene boje, ovdje se dosta toga zelenog može pronaći. Počinjem sa Zelenim draguljem prirode, pa preko Predivnih zelenih listova dolazim do Zapečenih zelenih palačinki.
Uživajte !!!