Stranice

petak, 11. ožujka 2016.

Cheesecake s pistacijama i malinama

Maline i pistacio smo već upoznali i znamo kako su obje namirnice izuzetno zdrave. 

S malinama imamo slatko mršavljenje, a pistacio je odličan dodatak razno raznim jelima, pa čak i lososu.

Sada je ovdje jedan izuzetno ukusan i lagani kolačić u kojem su i maline i sir krema i pistacio zbog kojeg ovaj cake dobiva jednu potpuno  novu i drugačiju dimenziju. 


Kolačić zovemo cheesecake, a za njega  trebamo:

1) podlogu:
  • 240 ml kokosovog brašna,
  • 80 g maslaca,
  • 2 žlice meda,
  • 2 jaja,
  • prstohvat soli.
2) kremu:
  • 125g kremastog sira,
  • 40 ml grčkog jogurta,
  • 80 ml meda.
3) preljev:
  • 2 šalice malina,
  • 2 žličice chia sjemenki,
  • 20-tak pistacia.
Pripremamo tako da prvo napravimo podlogu. Otopimo maslac u lončiću i pustimo ga nek se na sobnoj temperaturi ohladi. Pomiješamo jaja i med, izmiksamo ih u zdjeli, posolimo i umiješamo ohlađeni maslac. Prosijemo kokosovo brašno i sve dobro promiješamo.
Zagrijemo pećnicu na 180°C. Kalup za pitu malo namastimo.
Tijesto, dio po dio, stavljamo u kalup što ravnije, a uz rubove kalupa ga malo podignemo.
Pečemo 12-15 min. na 180°C.
Podloga se peče, pa ćemo raditi preljev od malina.
Naše maline ne prolaze termičku obradu.
Maline operemo i izmiksamo u blenderu ili štapnim mikserom, svejedno.
Dobili smo pire koji istresemo u zdjelicu i dodamo mu chia sjemenke. Treba ih dobro umiješati jer će s tekućinom pirea odraditi posao zgrušnjavanja.
Neka chia sjemenke rade u frižideru, najmanje 30 minuta.
Dok chia sjemenke zgrušnjavaju mi krem siru dodamo grčki jogurt i med. Sve to miksamo dok ne dobijemo glatku, ravnomjernu smjesu.
Podloga nam se ispekla i ohladila, pa možemo početi sa slaganjem cheesecakea.

Kremom od sira premažemo podlogu i takvu ju stavimo na pola sata u frižider kako bi se stisnula. Kad ju izvadimo, završavamo preljevom od malina.
Preljev možemo premazati preko cijelog kolača ili uz rub ostaviti koji centimetar slobodan i posipati ga narezuckanim pistacijima.
Kad smo sredili naš cheescake vratimo ga u frižider na 20-tak min. kako bi se dobro ohladio prije posluživanja.

Ovaj super kolačić je bez glutena, zato uživajmo, zaslužili smo!