Stranice

četvrtak, 2. prosinca 2021.

Grijanje namirnicama i napicima

Sada kada znamo malo više toga o vinu, pogotovo mulled ili kuhanom vinu, a Božić je sve bliže, vrijeme je za jedan jako dobar recept za fino kuhano vino.

Vani je hladno, a zima sve bliže, pa ću vam dati jedan odličan recept koji grije, što zbog začina u njemu, što zbog kuhanog vina od kojeg se sprema ovo kuhano crno vino s odličnim začinima

Za kuhano crno vino s odličnim začinima trebamo:

Priprema se tako da u lonac stavimo iscjeđeni sok naranče preko kojeg naribamo koricu jednog limuna. U to dodamo med i podlijemo vinom toliko da sve potopimo. Kuhamo lagano i kratko, samo dok se tekućina ne reducira u sirup. Kad dobijemo sirup ulijemo ostatak vina.
Đumbir ogulimo i naribamo ga, pa uz njega u vino ubacimo i ostale začine.
Probamo koliko je slatko i po potrebi dodamo još meda. To zavisi o strukturi vina i kiselinama. Kad vino proključa ugasimo vatru i dodamo liker. Promiješamo, stavimo prstohvat naribanog papra i ostavimo desetak minuta nek` odstoji.
Kad odstoji, tekućinu procijedimo.

Uživamo u našem finom kuhanom vinu, samo pazimo da ne postanemo mulled kao vino ;