Stranice

petak, 20. studenoga 2015.

Tofu u povrću

Tofu je namirnica skoro skroz bez okusa. 
Upravo ta odsutnost okusa kod tofua njegova je velika prednost jer kad se marinira u raznim začinima ili dinsta u raznim umacima, tofu kao spužva upija okuse i arome. 

Zato tofu može imati okus kakav god poželimo.

U ovom receptu tofu ima prekrasnu zlatnu boju iz prirode, a dodano mu je zdravlje kurkume i okusi povrća.

Za ovaj tofu u povrću nam treba:
  • 1 svježi tofu,
  • 2 krumpira,
  • 2 mrkve,
  • 1 poriluk,
  • 1 luk srebrenac
  • 1 češnjak,
  • maslinovo ulje,
  • sjemenke lana,
  • kurkuma,
  • crni papar,
  • crvena paprika i sol.

Operemo i narežemo krumpir, mrkvu, poriluk, luk srebrenac i domaći češnjak. U tavu s maslinovim uljem stavimo narezano povrće koje posolimo i začinimo kurkumom i crnim paprom.
Cijelu tavu  prekrijemo alu folijom, pa pečemo povrće 20-tak minuta na 200°C. Zadnjih par minuta maknemo foliju da bi se krumpir malo zapekao.
S povrćem pripremamo i tofu koji narežemo na ne pretanke fete.
Napravimo smjesu od kurkume, crnog papra, crvene paprike, soli i maslinovog ulja u koju umočimo fete tofua. 
Takav tofu popržimo na maslinovom ulju, s obje strane nekoliko minuta. 
Kad se tofu ohladi pospemo ga mljevenim lanenim sjemenkama. 
Mogu se upotrijebiti i indijski oraščići ili/i sezam koji nudi zdravlje.

I eto, ukusan i prezdrav obrok je gotov ;)