Stranice

utorak, 7. travnja 2015.

Sigurna i zdrava hrana

Danas je Svjetski dan zdravlja /World Health Day/ koji se obilježava se širom svijeta 7. travnja svake godine pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije /SZO tj. WHO/.
Svjetski dan zdravlja slavi se kao godišnjica osnivanja WHO-a s jedne strane, a u isto vrijeme taj dan organizacija koristi kako bi skrenula pažnju svjetske javnosti na najznačajnije probleme u vezi sa zdravljem ljudi na globalnom nivou.
Svjetski dan zdravlja ove godine ima temu Sigurnost hrane, a njom Svjetska zdravstvena organizacija želi podići svijest o tom globalnom javno zdravstvenom pitanju svih sudionika u prehrambenom lancu. Podići svijest o sigurnosti hrane kako uzgajivačima, prerađivačima i prodavačima, tako i potrošačima i državnim institucijama u sustavu sigurnosti hrane.
Postupak opskrbe hranom je vrlo složen proces, a i jako se promijenio u zadnjih pedesetak godina, pa uključuje više razina mogućnosti zagađenja i prije negoli stigne do nas kao  potrošača. Tu je proizvodnja, uzgoj, skladištenje, distribucija, transport, prodaja i ostalo. Tako hrana zagađena u jednom dijelu svijeta možda ima posljedice za zdravlje ljudi na potpuno drugoj strani svijeta. Pristup dovoljnoj količini sigurne hrane važan je za održavanje zdravog života i promociju dobrog zdravlja
Velike i sve veće promjene u okolišu, novi razno-razni patogeni uzroci i razvoj antimikrobne otpornosti, predstavljaju nove izazove za nacionalnu sigurnost zdravstvenog sustava hrane. Hrana koja sadržava viruse i štetne bakterije, parazite ili neke kemijske supstance kad uđe u organizam uzrokuje razne bolesti od proljeva do karcinoma.
Mnogi se ljudi tijekom svog života razbole od bolesti koje se prenose zagađenim namirnicama ili vodom. Primjer zdravstveno neispravne i nesigurne hrane su nedovoljno kuhana hrana životinjskog porijekla, zagađeno voće ili povrće i sl.
Zdravstveno neispravna hrana uzrokuje dugoročne zdravstvene probleme kao što su neurološki poremećaji i maligne bolesti, na primjer živa - teški metali. Bolesti koje uzrokuje zagađena hrana imaju puno veći utjecaj na osjetljivu populaciju kao što su trudnice, dojenčad, bolesne i starije osobe osjetljivog zdravlja, te vode do razvoja raznih teških bolesti. Simptomi bolesti uzrokovanih hranom su bolovi u trbuhu, proljev i povraćanje.
Sudionici Svjetskog dana zdravlja su degustirali zdrave doručke kao zobenu kašu npr. za koju WHO kaže da je najzdraviji doručak zbog bogatstva vlakana i vitamina, a pomiješana s jabukom, medom i cimetom regulira šećer u krvi. 
Još jedan doručak je bio posni svježi sir sa sirutkom i crvenom paprikom, a kavu su zamijenili napitkom od mješavine ječma, cikorije i raži koji pruža energiju, a nema stimulativni učinak kofeina.

WHO nam u edukativnim materijalima daje pet ključeva za sigurnu i zdravstveno ispravnu hranu:
  • održavati čistoću,
  • odvojiti sirove namirnice od kuhane hrane,
  • potpuno termički obraditi hranu,
  • čuvati hranu na sigurnim temperaturama,
  • upotrebljavati zdravstveno ispravnu vodu i sirove namirnice.

Eto to kaže WHO, a ja još dodajem da trebamo jesti sezonsku hranu i po mogućnosti dati prednost svježoj i organskoj hrani, a izbjegavati tzv. fast food :) 
Jer sjetite se, još je Hipokrat rekao: "neka hrana bude tvoj lijek, a lijek neka bude tvoja hrana".