Stranice

petak, 27. ožujka 2015.

Šparoge u rižotu

Divlja jestiva šparoga vrištala je uberi me, uberi me i tako nas, još prije ekvinocija, upozorila da počinje proljeće, pa postala hit namirnica.
Sad smo je ubrali i uživamo u njoj.
Bogata je biljnim bjelančevinama i vitaminima A, B, C i E, odličan je dijuretik i potiče rad bubrega.

S obzirom da ju valja što više trošiti predlažem da za ručak ili večeru napravimo jedan odličan rižoto sa šparogama koji ima malo kalorija, pa je dobar za skidanje kila i mršavljenje.

Za recept šparoge u rižotu trebamo:
  • 1 svežanj šparoga /oko 500 g,
  • 25 dag integralne riže,
  • 0,5 dl maslinovog ulja,
  • 1 režanj češnjaka,
  • 10 dag mladog luka,
  • 2 dl bijelog vina,
  • peršin
  • sol i papar,
  • malo parmezana.
Kad operemo šparoge, koristimo mekane vrhove, a deblje vrhove možemo skuhati posebno i dodati ih kasnije. Luk i češnjak nasjeckamo i sa šparogama ih propirjamo na maslinovom ulju.
Skuhamo rižu i dodamo ju šparogama, pa miješamo uz često podlijevanje bijelim vinom.
Posolimo, popaprimo i ukrasimo sjeckanim peršinom.
Uživamo u toplom rižotu, koji se može i ne mora, posuti parmezanom.