Stranice

srijeda, 22. siječnja 2014.

Čoko mousse

Čoko mousse je bez glutena, a radi se sa zdravom crnom čokoladom o čijim prednostima ste imali priliku čitati ovdje u postu "Zrno po zrno - čokolada". 
Za ovaj Čoko mousse nam treba:
  • 150 gr crne čokolade,
  • 100 ml slatkog vrhnja,
  • 10 gr šećera,
  • 5 bjelanjaka
i pečeni listići jabuka.
Mousse pripremamo tako da crnu čokoladu otopimo na pari. U manju posudu sipamo vrhnje, stavimo na vrhnje u crnu čokoladu i miješamo dok se smjesa ne zgusne. 
U manju posudu sipamo vrhnje, stavimo na vatru i zagrijemo dok ne uzavri.  Sada dodamo ugrijano vrhnje u crnu čokoladu i miješamo dok se smjesa ne zgusne.
Istučemo bjelanjke i prije nego snijeg od bjelanjaka postane čvrst, u njega dodajemo šećer. Polako i postepeno, te nastavimo miješati.
Zatim, vrlo polako dodajemo bjelanjak u čokoladu, ali pazimo da snijeg od bjelanjka ne padne, pa radimo široke pokrete plastičnom kuhačom. Dobili smo mousse koji sipamo u više malih ili jednu veliku posudu i ostavimo bar 1 sat u frižideru.
Prije posluživanja mousse ukrasimo listićima jabuke, a možemo ga posuti s malo sjeckanih badema, lješnjaka ili cimetom.
I ... pazite da ne ostanete musavi