Stranice

ponedjeljak, 11. ožujka 2013.

Losos i pistachio


Losos s pistachiem

O lososu više neću pisati jer sam već dosta nahvalila tamne ribe s omegom 3 u sebi, ali o pistachiu malo ipak hoću. Barem ono osnovno;
Pistachi je prepun antioksidanata.
Sadrži karoten, vitamin E i polifenole, a ima i puno tokoferola /u 100 g  ga ima 23 g/ koji štite vitamin E, ali i hrane kožu.
Pistachi je bogat izvor vitamina B kompleksa: tiamina, folata, riboflavina, niacina, vitamina B6 i pantoteinske kiseline, a od minerala sadrži cink, kalcij, magnezij, mangan, željezo i selen.


Za ovaj recept potrebno nam je:
  • ½ kg fileta lososa,
  • 10 krumpira,
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja,


a za pesto:
  • 50  g pistachia,
  • 125 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja,
  • 1 režanj češnjaka,
  • 1 šalica mente,
  • 20 g naribanog parmezana.


Pripremamo:

Pistachio, narezani češnjak, listove mente i parmezan usitnimo u blenderu.
Dodamo maslinovo ulje, sol i papar.
U slanoj vodi skuhamo krumpir.

Losos prelijemo s malo ulja, pa ga začinimo (sol, papar).
Pečemo ga na vrućem ulju sa svake strane 2, 3 minute.
Kuhane krumpire isto prelijemo s malo maslinovog ulja, a zatim ih stavimo na zagrijanu tavu i povremeno okrećemo. Pečemo ih oko 2 minute.


Kada je sve pečeno, losos i krumpir stavimo na tanjur i prelijemo umakom od pistachia.
Poslužimo i uživamo ;)