Stranice

utorak, 19. ožujka 2013.

Grlom u koprive

Svi ju dobro znamo, neki iz viđenja, a dobar dio nas ju je i osjetio. A nije bila u čaju ;
Kopriva ili Urtica dioica.

Dosta dugo je bila zapostavljana, ali se u zadnje vrijeme sve češće i više primjenjuje za stolom, u kuhinji.
Na sreću jer se zbog svojih nezamjenjivih ljekovitih svojstava od davnina koristi kao lijek i kao hrana.
Tako nešto zanemariti bio bi zaista pravi grijeh.
Ipak, čaj od koprive je jedno, a dobri recepti za ukusnu hranu od koprive nešto sasvim drugo.
Zato vam dajem jedan, meni iznimo ukusan recept koji se može jesti baš s onim depom od patlidžana o kojem sam neki dan pisala. 

U njemu se kriju pogače od koprive.
Potrebno nam je:
  • 400 g koprive, 
  • 1 žlica maslinovog ulja,
  • 200 g zobenih pahuljica,
  • 1 crveni luk,
  • 1 žlica peršina,
  • sol, papar  i krušne mrvice,
  • 1 jaje

Priprema pogačica:

Zobene pahuljice namočimo u vodi. 
Koprivu pažljivo operemo i očistimo, pa ju prokuhamo u slanoj vodi. Kratko!
Nakon toga ju ocijedimo i sitno narežemo. 
Sitno narezani luk  popržimo na maslinovom ulju dok ne postane proziran, a onda umiješamo koprivu, zobene pahuljice koje smo ocijedili i peršin.
Posolimo i popaprimo, a zatim sve dobro promiješamo i pustimo da se malo ohladi.
U takvu mlaku smjesu umiješamo jaje, pa uz pomoć krušnih mrvica oblikujemo pogačice.
Pržimo ih u tavi na malo vrućeg ulja, s obje strane dok ne postanu zlatno žute.

Ove pogačice se jedu s Depom od patlidžana ;

Neće grom u koprive, kažu naši stari, a ja ću u skladu s onom grlom u jagode reći samo grlom u koprive ;
Enhanced by Zemanta