petak, 13. travnja 2018.

Proljetni sok

Dolaskom proljeća, a pogotovo prije/poslije Uskrsa, svi bismo nešto oko sebe čistili. Čistili bismo po stanu, kući, vrtu… 
Znam, duži je dan, sunce obasjava prostorije u kojima boravimo, pa nam i prašina po razno raznim predmetima uleti u oko. Meni npr.se čini da bih trebala očistiti monitor. Monitor od kompjutera u koji uglavnom gledam ili možda ekran od telke u koju samo tu i tamo bacim pogled.
No, to je samo moj pogled na svijet ;)        
Međutim, postoji i čišćenje organizma i nekih organa u istom; jetre na primjer. Tijekom zime, dok jedemo težu i masniju hranu, akumuliramo razne toksine, ali i kile. Nisam baš sigurna da sam išta uspjela akumulirati, ali možda bi netko od vas htio pročistiti svoju jetru. Ja svako malo, za svaki slučaj, ipak popijem malo ovog Proljetnog soka.
Zato vam pišem ovaj recept za sok koji nam, ako ga pijemo svako jutro, pomaže imati više energije i osjećati se bolje. A i jetra nam se osjeća bolje.

Ovaj Proljetni sok treba: 
  • 2, 3 zelene jabuke,
  • 4  mrkve,
  • 2 cikle,
  • 3 celera,
  • 2 rotkvice,
  • 1 teški, žuti limun,
  • 1/2 špinata ili kelja,
  • šaka korijandra,
  • đumbir.
I naravno, priprema se krajnje jednostavno. Nakon što naribamo đumbir, povrće operemo, narežemo ga i sve ubacimo u blender. Miksamo do gustoće kakvu želimo i imamo Odličan sok za čišću jetru. 
Pijemo ga ujutro, na tašte, najmanje jednu šalicu.
Dosta je sličan onom Antioksidativnom soku o kojem sam ranije pisala.
Ovaj je zbog cikle puno, puno crveniji, pa ne bi bilo loše paziti dok se pije kako ne bi kapnuo, pa da poslije njega opet završimo na čišćenju, ali ne organizma ;) 

petak, 16. ožujka 2018.

Zeleno, lisnato, zdravo

Svi dobro znamo kako je sve povrće zdravo, no ipak neko povrće se dodatno ističe zbog svojih hranjivih i ljekovitih svojstava. Tu je naglašeno zeleno lisnato povrće koje krije brojna ljekovita svojstva, pa može spriječiti nastanak ili umiriti već postojeća stanja i bolesti.
Povrće najčešće, kao i voće, sadrži nisku razinu masti, a visoku razinu minerala i vitamina. Povrće ima antioksidativna svojstva koja štite tijelo od bolesti i jačaju imunitet. Prepuno je vlakana koja apsorbiraju višak vode i potiču rad probavnog sustava.
Koje zeleno povrće je najzdravije?
Evo što kažu stručnjaci i koje to vrste najzdravijeg zelenog lisnatog povrća svakako zaslužuju svoje mjesto na našem tanjuru.
Rukola
Rukola se sije od ranoga proljeća i opet krajem ljeta. Brzo procvjeta pri visokim temperaturama.
Ta odlična zelena biljka sadrži beta-karoten, vitamine K i C, a od minerala nam je tu kalcij, kalij, fosfor, natrij, magnezij i željezo. Odličnu, ljutkastu aromu listovima rukole daju eterična ulja. Listovi rukole najbolji su svježi, pripremljeni kao salata kakvu jedem gotovo svakodnevno.
Rukolu možemo dodavati umacima, varivima, juhama ili namazima. Kod rukole su jestivi još i cvjetni pupoljci, mladi plodovi (komuške) i zrele sjemenke. Komuške možemo pirjati s ostalim povrćem.
Suhe sjemenke se mogu upotrebiti kao sjeme gorušice, znači kao klice ili izradu senfa.
Endivija
U endiviji imamo prehrambena vlakna, beta-karoten, vitamine B1, B3, B5, B6, C, K i E, minerale kalcij, fosfor, kalij, bakar, cink, magnezij, mangan, selen i željezo. Tu je i spoj inulin kojeg najviše ima u najgorčim, zelenim listovima, posebno važan u prehrani dijabetičara. Endivija meni je najbolja kao salata. Tvrđe i žilavije listove možemo propirjati na maslacu ili nekoj nama dragoj masnoći/ulju. Kako bismo ublažili gorčinu, možemo dodati slatko povrće poput mrkve ili cikle, pa čak i malo meda.
Raštika
Samo jedna manja porcija raštike sadrži više kalcija od čaše mlijeka! Odličan je izvor antikancerogenih spojeva i jedna je od najučinkovitijih namirnica što se tiče snižavanja razine kolesterola. Raštika je bogata vitaminima K, C i A. Najpoznatiji i jedan od najzdravijih načina pripremanja raštike je kuhanje u vodi s maslinovim uljem i češnjakom.
Špinat
Ovo povrće je bogat izvor željeza, kalcija i velikog broja vitamina. Jedna od najvažnijih karakteristika špinata je ta što se učinkovito bori protiv raka prostate, najučinkovitije od svih ostalih vrsta zelenog lisnatog povrća. Ako ćete špinat kuhati, neka to ne bude duže od 1 minute kako bi se zadržala sva ljekovita svojstva. Špinat je odličan i sirov, u obliku salate.
Kelj
i njegovih 50 nijansi. Bogat je vitaminima A, C, K i B6. Također je odličan izvor magnezija i kalcija. Njegova antioksidativna svojstva smanjuju razinu slobodnih radikala u tijelu i smanjuju rizik od nastanka raznih bolesti, uključujući i neke vrste raka. Kelj će sniziti razinu lošeg kolesterola i smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, a također štiti i zdravlje vaših očiju. Postoje razni načini da pripremite kelj, uključujući variva ili salate.
Matovilac
Matovilac sadrži beta-karoten, vitamine B6 i B9, obilje vitamina C i minerale bakar, fosfor, kalcij, kalij, magnezij, dosta željeza te ponešto cinka, natrija i selena.
Valerijanska kiselina blago umiruje živčani sustav.
Svježi matovilac se koristi za samostalnu ili miješanu salatu. Odličan je s rotkvicom, mladim lukom, radičem ili zelenom salatom.
Upotrijebiti ga možemo u tekućim ili kašastim sokovima i za ukrašavanje jela.
Radič
Radič sadrži vitamine A, B1, B2, B3 B5, B6, C i K te minerale fosfor, kalij, kalcij, magnezij, mangan, natrij, selen i željezo. U njemu ima karotenoida (beta-karoten, lutein i zeaksantin), gorkih tvari i organskih kiselina. Najbolje ga je sijati od travnja do kolovoza.
Za jelo koristimo pojedinačne listove ili čitave glavice.
Radič se najčešće jede sirov u salatama. Možemo ga kombinirati s raznim sezonskim povrćem.
Ako želimo ublažiti gorčinu, listove prethodno narežemo na uže rezance i malo nagnječimo, pa dodamo malo šećera ili meda. Možemo ih i vrlo kratko prokuhati.
Radič je ukusan kratko pirjan ili pečen, primjerice na roštilju. Dobro se slaže s mliječnim proizvodima (sir), krumpirom, rižom i tjesteninom.
Rapini
Ovo povrće izgledom podsjeća na brokulu, no spada u porodicu repe.
Izvor je vitamina C, K i A, a bogat je kalcijem i željezom. Možemo ga pripremati na pari, kao varivo ili u omletu. 
Kupus
Brojna istraživanja nam govore kako je kupus odličan u borbi protiv raka.
Čuva zdravlje srca i probavnog sustava. Izuzetan je izvor vitamina C, B1, B2, A, kalija i kalcija.
Najzdraviji je sirov, a možemo ga i kuhati na pari.
Od začina uz kupus najbolje idu maslinovo ulje i češnjak.

Repa
Nažalost, listovi repe se najčešće bacaju. Gorkastog su okusa, ali su odlični za naše zdravlje. Bogat su izvor vitamina A, K i C. Zbog velike razine vlakana, listovi repe će nas držati dugo sitima, a potaknut će rad probavnog sustava.
Blitva
Blitva je jedna od najzdravijih vrsta lisnatog povrća, a većini ljudi je čak i ukusna.
Odličan je izvor vitamina A i C.
Također, bogata željezom i vlaknima.
Znanstvenici su dokazali da blitva štiti zdravlje srca, očiju, probavnog sustava i smanjuje učestalost glavobolja.
Blitva se kuha kratko, 2,3 minute kako ne bi izgubila svoja ljekovita svojstva. 

četvrtak, 8. ožujka 2018.

Pet namirnica - žena za pet

U postu s receptom za dekadentne banane sam opisivala zbog čega bi trebalo jesti taj vražje dobar snack
Hladnije vrijeme često je uzrok slabije koncentracije, manjka energije, nesanica i češćih glavobolja.  Za takve tegobe dobro je pripaziti na prehranu i jesti sezonske plodove bogate vitaminima i mineralima.
U jesen tu su kesteni i kukuruz  kao izvori energije, grožđe koje nam čuva srce, a stres nam ublažavaju mahunarke i jabuke.
Zimi Hvalimo kiselo zelje i jela jedemo žlicom, pa imamo Zdravu zimu.
Sve veće klimatske oscilacije šok su već i za mlade, zdrave ljude, a pogotovo za stariju populaciju čija tijela se sporije prilagođavaju promjenama vremena.
Mi ljudi skloni smo uništavanju majke prirode čija je mudrost doskočila našem jesenskom bluesu, pa nam sezonskim plodovima daje energiju i toplinu za sve izazove koje nam donosi jesen.
Naša prehrana zato mora pratiti promjene u prirodi, pa ćemo dobiti kvalitetan temelj uspješne prilagodbe psihe i tijela.
Nećemo posrnuti, biti umorni s glavoboljom i nesanicom, a bez koncentracije, energije i dobrog raspoloženja.
Ovdje, sad na Dan žena, imamo Pet namirnica za svaku ženu koja uvijek želi biti za PET:
Prva je rajčica ili kuhana ili svježa. 
Rajčicu zovemo još i pomidor, paradajz, tomato.
Ona sadrži karoten i likopen koji nas štite od raka.
Rajčica je dobar izvor kalija, važnog za zdravo srce i živce, a ima i vitamine E i C koji koriste našoj koži.
Svježe rajčice jedemo dok su u sezoni, a izvan sezone trebamo jesti one prethodno skuhane, rajčice za zimnicu.
Druga je maslinovo ulje koje s visokim sadržajem mononezasićenih masnih kiselina smanjuje rizik od srčanih bolesti, snižava nam i razinu kolesterola u krvi. Maslinovo ulje dobar je izvor vitamina E koji je odličan u našoj borbi sa starenjem. Koristimo ga za salate i dok kuhamo.
Treća je brokula koja sadrži vitamin C, betakaroten i vlakna, a svi navedeni su uspješni borci protiv raka. Brokula, kao i ostalo zeleno lisnato povrće, sadrži velike količine kalcija. Kuhanjem se gube vitamini, pa ju treba pripremati na pari ili pržiti na tavi.
Četvrta je riba. Stavila bih je na drugo mjesto odmah iza češnjaka, ali vrijednost ovih namirnica ne gleda se u okusu ili u broju koji stoji ispred njih nego u njihovom sastavu. A ukusne, hranjive i ljekovite su sve nabrojane namirnice. Tko mi je kriv što volim češnjak ;)
U jednoj porciji ribe dobivamo pola dnevno potrebne količine proteina. Tu je i vitamin B dobar za živce i jod dobar za štitnjaču. Puno vrsta riba kao što je srdela, tuna, losos…  sadrže Omega 3, nezasićene masne kiseline koje štite srce. I dobre su za još puno toga. Zato bismo ribu trebali jesti bar dvaput tjedno.
Na petom mjestu je, meni omiljeni češnjak
Moram naglasiti da domaći češnjak i kineski češnjak nisu jedno te isto. 
Domaći češnjak

Znači, ovdje je riječ o isključivo domaćem češnjaku.
Češnjak je stvarno čudesna biljka i već je bio gost ovdje u postu  Ćešnjak, ali domaći.

Ponovimo neke činjenice koje bi se mogle ticati žena.

Češnjak pomaže snižavanju razine kolesterola u krvi i krvnog tlaka, odličan je u borbi s infekcijama i prehladama.

Naravno da je najkorisniji i najučinkovitiji sirovi, a znanstvenici preporučuju jedan do dva režnja češnjaka na dan.


Eto, drage moje Žene, budite za pet i sretan vam Dan žena!

petak, 2. ožujka 2018.

Nježan i blag pečeni češnjak

Ne mogu, ne smijem i neću staviti sa strane brojne zdravstvene prednosti koje nudi češnjak. Možda vi možete, ali morate priznati da je (i) njegov okus stvarno jedinstven.
Češnjak je namirnica bez koje je svaka kuhinja nezamisliva, no ipak ima ljudi koji malo teže podnose njegove intenzivne arome.
Nedavno sam otkrila da i za intenzivne arome postoji rješenje. To je pečeni češnjak koji je nježan i blag.
Tako dobivamo delikatesu blagog, slatkastog i orašastog okusa, bez prejake arome i mirisa.
Nudi nam bezbroj kulinarskih mogućnosti, a pripremanje istog vrlo je jednostavo.
Za pripremu nam je, osim domaćeg češnjaka, potrebno samo maslinovo ulje i začini po želji. Često je dovoljna samo papar / sol kombinacija.
Za ovaj Nježan i blag pečeni češnjak trebamo odabrati svježe i čvrste glavice češnjaka, koje ne klijaju po mogućnosti.
Maknemo što više vanjske kore češnjaka, ali neka svaki režanj ostane u glavici.
Zatim nožem odrežemo cca pola centimetra s vrha glavice i stavimo ju na alu-foliju.
Sada glavicu/e češnjaka polijemo s maslinovim uljem, po želji posolimo, poparimo i dodamo nama drage začine, poput ružmarina ili majčine dušice.
A ja koja volim ljuto u češnjak koji više nije ljut dodam Čili ;)
Zatim glavice češnjaka zamotamo u alu-foliju tako da nam u paketiće ne ulazi zrak, posložimo ih na lim za pečenje i stavimo u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C.
Glavice češnjaka pečemo najmanje 20 minuta. Tada bi trebale postati mekane, a ako nisu nastavljamo s pečenjem dok ne omekšaju i postanu zlatno smeđe. Kad se ispeku pustimo ih malo kako bi se glavice ohladile, bar 10-tak minuta.
I eto ga, dobili smo savršeni češnjak za nazmazati ga na tostirani baguette, toast ili nešto treće.
Možemo ga dodavati u salatu ili bilo koje jelo u kojem ne želimo okus sirovog češnjaka.
Dodamo ga u Krem juhu ili od njega napravimo jednu i eto nam Zdrave zime :)
Ako pri pripremanju češnjaka nismo štedjeli na maslinovom ulju sada ćemo ovo fino aromatizirano maslinovo ulje koje je ostalo preliti u staklene flašice i koristiti u nekoj drugoj klopi.

Dobar tek i uživajte!

nedjelja, 7. siječnja 2018.

Zlatni med

Ne mogu prestati hvaliti kurkumu koja je postala Zlato moje zlatno onog trenutka kad sam shvatila i osjetila da je odlična za mozak, za pamćenje koje mi je kurkuma vratila.
Nedavno sam opet naletjela na jedan recept koji mi se čini odličan sada u vrijeme prehlada, gripa i upala raznih, pa ću ga staviti ovdje jer taj prirodni antibiotik se radi od kurkume. Naravno ;)
Aktivni sastojak kurkume - kurkumin sadrži protuupalne, antimikrobne i antioksidativne sastojke koji od kurkume rade savršeno prirodno rješenje za mikrobe, gastritis, razne želučane probleme …
Razna istraživanja kažu kako je kurkumin vitalna tvar koja ima pozitivan utjecaj na DNK, preživljavanje stanica i na upaljene molekule.
Turmeron je  isto sastojak kurkume, poznat kao bioaktivni element koji pomaže pri postizanju boljeg funkcioniranja našeg mozga i ogromnoj pomoći kod Alzheimerove i raznih vrsta demencija jer naprosto popravlja stanice u mozgu.
Med je zdrav, oduvijek i zauvijek.
No, sad radimo Zlatni med koji je prirodni antibiotik, a za koji nam treba samo:
Sastojke stavimo u staklenu posudu i dobro ih promješamo. Miješati nećemo metalnim posuđem već drvenim ili plastičnim. 
Isto tako, sastojci što organskiji to bolji, no to znate.
Nekoliko žličica dnevno trebalo bi itekako pomoći. Prije gutanja, smjesu otopiti u ustima.
Smjesu možemo dodavati i u naše dnevne šalice čaja.