subota, 23. prosinca 2017.

Post... ukusan

Mnogi, iako vjernici, post doživljavaju kao dijetu i idealnu priliku za skidanje kila. Svećenici često napominju da post nije gladovanje, dijeta ili mučenje, nego kršćanski stil života. Znači, uzdržavanje i umjerenost u svemu, pa tako i u jelu bi trebao biti osnovni smisao svakog posta. 
Ako neko posti radi mršavljenja ili zbog toga  što je to zdravo za tijelo, od toga možda nema duhovne koristi, ali fizičke svakako ima ;)
Nisam baš netko tko bi mogao pričati o religiji, a ni o postu baš ne bih mogla jer se u kršćanstvu, samo svjesno uzdržavanje naziva postom. To podrazumijeva nekonzumiranje određenih vrsta jela, pića, loših misli i djela. Ja ne jedem dosta toga jer ne smijem, ne seksam se jer sam se prije nekoliko godina, vođena najboljim namjerama, ljutoooo zeznula. Najljuće ...kakva fatalna greška. Tako da mi se čini da ništa od toga nije post jer sam ustvari prisiljena to raditi ili to NE raditi ... ili ne jesti. A znam npr. da od seksa IMA i duhovne i fizičke koristi, no nisam te sreće. A bila sam, bila sam itekako :(
No htjela sam pisati o postu i posnoj hrani, a ne o seksu, pa ću probati u tom smjeru i nastaviti.
Za vrijeme posta na meniju je često riba, a bar ribu možemo pripremati na bezbroj maštovitih načina. A ja ju i volim jesti i moram jesti. Bar nešto ;)
Oni koji vole tradicionalne specijalitete imaju rolani brancim ili smuđ s povrćem, a oni koji bi malo eksperimentirali imaju npr. hobotnicu na salatu, marinadu, salatu od lososa ili brodet od ribe za koji ovdje imamo recept.
Za ovaj riblji brodet nam je potrebno:
  • 500 g očišćene morske ribe,
  • 0,5 dl maslinovog ulja,
  • 1 glavica luka,
  • 2, 3 režnja češnjaka,
  • 100 g pelati rajčice,
  • 1 žlica jabučnog octa,
  • 1 žlica suhih začina,
  • malo peršina,
  • sol i papar,
  • i ono što ja dodam svakom jelu, a to je Zlato iz prirode tj. kurkuma.
Ribu narežemo na veće komade, posolimo, pa svaki komad malo pobrašnimo i kratko ispržimo na vrelom ulju. Izvadimo i stavimo na upijajući papir.
U ulje na kojem se pržila riba bacimo narezani crni luk, češnjak i dodamo pelati. Smanjimo temperaturu i dinstamo još 10-tak minuta.
Dodamo prženu ribu, jabučni ocat, malo vode i suhi začin. Posolimo, popaprimo i dinstamo dok riba ne omekša. Na kraju ukrasimo s malo nasjeckanog peršina i malo kurkume, naravno.
Ne zaboravite, suhi začini se obično dodaju na početku kuhanja, kako bi se razvila njihova aroma, a sastojci jela oplemenili.
Serviramo!
Znači, ako postimo, postit ćemo ukusno, uz odlične recepte, izvrsnu, zdravu hranu i u tom ukusnom postu uživati ;

četvrtak, 21. prosinca 2017.

Topao, trpak, ljutkast ~ c i m e t


Cimet - najaromatičniji i najstariji začin koji se zbog svojih svojstava koristio i zbog ljekovitih svojstava.
Danas se cimetu pripisuju pozitivni učinci na bolove u želucu, artritis,  gastritis, bakterijske i gljivične infekcije, giht, dijabetes, kandidu, lošu cirkulaciju, slabokrvnost, slabo pamćenje, menstrulane tegobe, probleme s mokraćnim kanalima i jetrom,  povišeni kolesterol i trigliceride.
Ali, nije svaki cimet ljekovit.
Pravi cimet se dobiva iz vrste Cinnamomum zeylanicum Nees. Samo iz te vrste. I pravi cimet sadrži malo kumarina. Jako sličan miris i sastav upravo tog, pravog cimeta, ima kasija koja se radi od Cinnamomum cassia Blume što je kineski cimet.
Ove dvije vrste cimetovca najzastupljenije su u kulinarstvu, ali mi obični potrošači nismo u mogućnosti dobiti cimet za koji znamo kojoj vrsti pripada, a najčešće se pod nazivom cimeta, prodaje kasija.
Sa zdravstvenog gledišta, razlika između ova dva cimeta je bitno veći udio kumarina. Kumarin je oksidirani heterociklički spoj i biološki aktivna aromatična tvar koja se nalazi u raznim biljkama, a ima, na zdravlje, štetno djelovanje. Prema znanstvenim istraživanjima već vrlo male doze kumarina mogu oštetiti bubrege i jetru. Kumarin ima hemoragijsko i hepatotoksično djelovanje.
Udio kumarina u hrani je, zbog opasnosti po zdravlje, zakonski je ograničen na maksimalnih 2 mg/kg.
Eterično ulje pravog cimeta sadrži 0.45% kumarina, a kineskog cimeta čak 5% kumarina.
Cimet je kora s grana malog zimzelenog drveta iz porodice lovora tj. Lauraceae koji smo nazvali cimetovac odnosno, Cinnamomum zeylanicum Nees.
Cimetovac potječe sa Sri Lanke, a danas se uzgaja u mnogim vlažnim i toplim tropskim krajevima.
Finog i slatkog mirisa je, pa je nezaobilazan sastojak mirisnih kompozicija, dok mu je okus ljutkast, topao i malo trpak.
Cimet ima pozitivan učinak na razno razne bolesti i stanja i višestruko doprinosi našem zdravlju. Jedino što moramo pripaziti da koristimo pravi cimet koji se dobiva iz Cinnamomum zeylanicum Nees i ne mijenjamo ga s kasijom tj. kineskim cimetom.

Tako će nam, pravi cimet pomoći kod slijedećih zdravstvenih stanja i problema:
  • šećer u krvi - studije  su pokazale da cimet regulira šećer u krvi i snižava ga,
  • ugrušci - cimet djeluje protiv zgrušavanja krvi,
  • kilaža - cimet potiče naše tijelo na trošenje masnih naslaga i smanjenje težine na prirodan način,
  • kolesterol - pola žličice cimeta dnevno može sniziti LDL kolesterol,
  • gljivične infekcije - cimet spriječava gljivične infekcije na koje lijekovi ne djeluju,
  • artritis - u jednoj danskoj studiji pacijenti koji su uzimali pola žličice cimetova praha sa žličicom meda svako jutro prije doručka, već nakon tjedan dana, poprilično je olakšana bol uzrokovana artritisom, dok su nakon mjesec dana hodali bez bolova,
  • rak - jedna američka studija kaže da cimet smanjuje proliferaciju leukemije i stanica raka,
  • antibakterijski učinak - kad se cimet dodaje hrani usporava rast i razvoj bakterija jer je on prirodni konzervans,
  • zdravlje mozga - istraživanja pokazuju da miris cimeta poboljšava pamćenje i potiče kognitivne funkcije,
  • Eserihija coli  - na jednom sveučilištu u Kansasu otkriveno je da se cimet bori protiv E. coli, bakterije koja se često može naći u nepasteriziranim sokovima.

Što se vitamina, minerala i nutrijenata općenito tiče cimet je prepun željeza, mangana, kalcija i vlakana.

A cimet s medom je za početak, jako, jako ukusan, a o tome koliko je ta kombinacija zdrava morat ću napisati poseban post.

Za sada ću vam samo reći jedite med s cimetom

srijeda, 15. studenoga 2017.

Protiv gripe začinima


U ovoj predivnoj juhi koristimo začin Asafoetida.
Asafoetida (Asafetida, Hing, Inguva) jelima daje okus po luku i koristi se kod pripremanja slanih jela.  Porijeklom je iz Perzije i često se koristi u ayurveda kuhinji.
Inače asafoetida ima antivirusna i antibakterijska svojstva, pa se u vrijeme Španjolske pandemije 1918. godine,  koristila u borbi protiv gripe.
Današnja istraživanja to potvrđuju i kažu da bi asafoetida mogla biti "glavni sastojak lijeka protiv gripe nove generacije".
Za nju se smatra i da je antiepileptik.

Mislim da je odlično, što sam u ovo vrijeme kada se ponovno počelo pričati o svinjskoj gripi, naletila na ovaj začin jer koristili su ga u vrijeme H1N1 "swine flu"  ako se tog razdoblja sjećate.

A recept za Super juhicu slijedi:

- potrebne namirnice:

Asafoetida
  • 1 paprika narezana na kockice,
  • 3 mrkve, naribati,
  • 2 krumpira, naribati,
  • malo smrznutog graška,
  • 1/2 l vode.

i začini:
  • asafoetida - ½ čajne žlice,
  • crvena slatka paprika,
  • origano, 
  • crni papar i morska sol.

Priprema:

Začine stavimo na vrelo ulje, pa dodamo povrće.
Tako pirjamo 3, 4 mininute, a zatim dodamo vodu i kuhamo dok ne uzavri tj. dok povrće ne omekša. Pred kraj kuhanja posolimo.
To je bio recept za super juhicu, ali od Asafoetide se može napraviti i odličan lijek protiv bronhitisa, kroničnog kašlja i astme.
Jedan tradicionalni Indijski lijek za koji nam je potrebno 2 čajne žlice asafoetide, 2 jušne žlice meda i četvrtinu žlice soka bijelog luka.
Kažu da čovjek, koji ovaj lijek uzima 3 puta dnevno, vrlo brzo ozdravi.
Pa, borili se vi protiv gripe i prehlade ili bili zdravi napravite si ovu juhicu i uživajte ;)

petak, 3. studenoga 2017.

Protokolne paleo rolice

Ove paleo rolice protokolne su jer nastaju uslijed mog pokušaja praćenja AI protokola.
Osobe koje muči autoimuna bolest /multipla skleroza, lupus, reumatoidni artritis, psorijaza, dijabetes tip 1, hipotireoza, hipertireoza…/ uvijek imaju problema s crijevima. 
Dok sam pisala post Proteini, toksini ~ drugi mozak razmišljala sam o zdravoj hrani i tako sam si, čitajući sve i svašta, zabranila jesti sve i svašta. 
I to je trajalo, trajalo, trajalo… 
Znala sam da je hrana lijek, a lijek je hrana, samo nisam znala koja bi to točno hrana bila.
Dokaz za tu tvrdnju meni  je Zlato moje zlatno koje je u potpunosti refreshnulo, vratilo, oporavilo moje pamćenje ;)
E sad, kojom to hranom mogu regenerirati mijelin. Osjećala sam da je dosta toga povezano s probavom, pa napisala Što ako i skužila da je ustvari želudac naš mozak. Pogotovo pacijentima s autoimunim bolestima. Uslijed svega toga naletjela sam na  AIP koji se bavi baš time i kaže kako sve AI bolesti imaju nešto zajedničko, a to su zafrkancije s crijevima. 
Autoimune bolesti se ne mogu razviti ako crijeva nisu propusna, jer baš takva, propusna crijeva propuštaju neke tvari, koje provociraju imunološke reakcije, u naš krvotok. Ozbiljnija bolest znači ozbiljnije probleme s crijevima i obrnuto. I eto, eh, ulazimo u začarani krug u kojem propusna crijeva rasplamsavaju autoimunu bolest, a AI bolest nastavlja oštećivati crijevne stijenke. I opet, opet,  opet ... pa opet …
Dijeta za autoimune bolesti je ustvari dijeta za oporavak crijeva. Cilj je ukloniti sve namirnice koje sadrže komponente koje djeluju inflamatorno (upalno), kao okidač na imunološki sustav, koje doprinose prekomjernom razmnožavanju kvasnih gljivica, te doprinose stvaranju propusnih crijeva. Dijeta omogućuje smirivanje upalnih procesa, smanjivanje proizvodnje autoantitijela i iscjeljivanje crijeva. Dijeta je vrlo jednostavna ali i stroga, uzimanje najmanje količine neke namirnice koja nije dozvoljena može isprovocirati imunološku reakciju, dovesti do upale i rasplamsavanja same AI bolesti.
Ovdje su jedne paleo rolice, iako protokolne jako su prilagodljive i ukusne… ma baš njam ;)
Rolice su keto, što bi značilo bez žitarica, s niskim GI, od prirodnih /paleo/ sastojaka.
Nadjev radimo po vlastitim željama i pratimo naše voljene (čitaj dozvoljene) sastojke i okuse;)

Za tijesto ovih Protokolnih paleo rolica trebamo:
  • 4 žlice kokosovog brašna,
  • 8 žlica mljevenih badema,
  • 1,2 šalice ribanog sira,
  • malo himalajske soli,
  • malo sode bikarbone,
  • 75 g maslaca
  • i
  • 1 jaje.

Maslac otopimo na laganoj temperaturi i na njega stavimo sir.
Dok se sir topi u posudi pomiješamo sve suhe sastojke.
Znači kokosovo brašno, bademe, sol i prašak za pecivo.
U rastopljeni sir umutimo jedno jaje i onda ubacimo i suhe sastojke. Sada sve zajedno povežemo i zamijesimo.
Tijesto stavimo na papir za pečenje, pokrijemo drugom polovicom papira i razvaljamo na nešto manje od 1 cm debljine.
Sada maknemo gornji papir, pa na tijesto nanesemo nadjev za koji nam treba:

Bučine koštice sameljemo u multipraktiku i dodamo im sjeckani peršin/bosiljak i ulje.
Količine su uglavnom odokativne, radi se po želji. Ako hoćemo možemo dodati parmezan, ali mislim da za ove rolice nije baš neophodan jer sira ima u tijestu.
Kad smo stavili nadjev na tijesto, narežemo ga na 2,5 cm široke trakice. Zarolamo ga u rolice i dobili smo Protokolne paleo rolice ;)
Pečemo ih na 175 °C oko 15 minuta, dok ne poprime lijepu zlatnu boju.
Uživamo jer, odlične su !!!








petak, 20. listopada 2017.

Opake kukuruz pogačice


Kukuruzno brašno dobivamo mljevenjem zrna kukuruza i koristimo u pripremi raznih specijaliteta. Odličnog je okusa, jelima daje svoju nježnu aromu, a uz sve to kukuruzno brašno je i veoma zdravo.
Osim toga kukuruz ne sadrži gluten, pa je odlična namirnica za osobe netolerantne na gluten ili osobe s autoimunim poremećajima.
Kukuruzno brašno je odličan izvor raznih vitamina i minerala koje naš organizam treba kako bi normalno funkcionirao.
U 100 grama kukuruznog brašna imamo 18 esencijalnih amino kiselina, 287 mg kalija, 241 mg fosfora, 127 mg magnezija. Osim toga, kukuruzno brašno je bogato folnom kiselinom, niacinom i vitaminima A, B1, B6, E i K.

Ovdje ćemo od tog veličanstvenog, zlatnog brašna napraviti odlične ali opake pogačice za koje nam trebaju slijedeći sastojci :
Opake kukuruz pogačice
  • 1 luk,
  • 1 mladi luk,
  • 1 jaje,
  • 4 žlice kukuruznog brašna,
  • 1 žličica korijandera u prahu,
  • ½ žličice kajenskog papra,
  • 1 žličica sode bikarbone,
  • 300 ml sezamovog ulja,
  • himalajska sol i crni papar,
  • kukuruz šećerac u zrnu.

Kukuruz šećerac izblendamo, stavimo ga u veću zdjelu i dodamo mu sve navedene sastojke. Dobro sve izmiješamo. Smjesu probamo, pa ako treba, dodamo još crnog papra i himalajske soli.
Naknadno, slobodno možemo dodati i malo kukuruznog brašna. To ovisi o veličini jajeta, no smjesa mora biti čvrsta kako bi se rukom mogle oblikovati pogačice.
Na tavu stavimo sezamovo ulje koje treba biti jače zagrijano kako bi se  pogačice dobro ispržile.
Pečemo ih 3 minute sa svake strane dok ne dobiju odličnu hrskavost i zlatnu boju.
Kad su gotove odložimo ih na kuhinjski papir kako bi se upila suvišna masnoća. Za to je dovoljna koja minuta.
Stavimo ih na tanjur i uživamo!