Stranice

subota, 23. prosinca 2017.

Post... ukusan

Mnogi, iako vjernici, post doživljavaju kao dijetu i idealnu priliku za skidanje kila. Svećenici često napominju da post nije gladovanje, dijeta ili mučenje, nego kršćanski stil života. Znači, uzdržavanje i umjerenost u svemu, pa tako i u jelu bi trebao biti osnovni smisao svakog posta. 
Ako neko posti radi mršavljenja ili zbog toga  što je to zdravo za tijelo, od toga možda nema duhovne koristi, ali fizičke svakako ima ;)
Nisam baš netko tko bi mogao pričati o religiji, a ni o postu baš ne bih mogla jer se u kršćanstvu, samo svjesno uzdržavanje naziva postom. To podrazumijeva nekonzumiranje određenih vrsta jela, pića, loših misli i djela. Ja ne jedem dosta toga jer ne smijem, ne seksam se jer sam se prije nekoliko godina, vođena najboljim namjerama, ljutoooo zeznula. Najljuće ...kakva fatalna greška. Tako da mi se čini da ništa od toga nije post jer sam ustvari prisiljena to raditi ili to NE raditi ... ili ne jesti. A znam npr. da od seksa IMA i duhovne i fizičke koristi, no nisam te sreće. A bila sam, bila sam itekako :(
No htjela sam pisati o postu i posnoj hrani, a ne o seksu, pa ću probati u tom smjeru i nastaviti.
Za vrijeme posta na meniju je često riba, a bar ribu možemo pripremati na bezbroj maštovitih načina. A ja ju i volim jesti i moram jesti. Bar nešto ;)
Oni koji vole tradicionalne specijalitete imaju rolani brancim ili smuđ s povrćem, a oni koji bi malo eksperimentirali imaju npr. hobotnicu na salatu, marinadu, salatu od lososa ili brodet od ribe za koji ovdje imamo recept.
Za ovaj riblji brodet nam je potrebno:
  • 500 g očišćene morske ribe,
  • 0,5 dl maslinovog ulja,
  • 1 glavica luka,
  • 2, 3 režnja češnjaka,
  • 100 g pelati rajčice,
  • 1 žlica jabučnog octa,
  • 1 žlica suhih začina,
  • malo peršina,
  • sol i papar,
  • i ono što ja dodam svakom jelu, a to je Zlato iz prirode tj. kurkuma.
Ribu narežemo na veće komade, posolimo, pa svaki komad malo pobrašnimo i kratko ispržimo na vrelom ulju. Izvadimo i stavimo na upijajući papir.
U ulje na kojem se pržila riba bacimo narezani crni luk, češnjak i dodamo pelati. Smanjimo temperaturu i dinstamo još 10-tak minuta.
Dodamo prženu ribu, jabučni ocat, malo vode i suhi začin. Posolimo, popaprimo i dinstamo dok riba ne omekša. Na kraju ukrasimo s malo nasjeckanog peršina i malo kurkume, naravno.
Ne zaboravite, suhi začini se obično dodaju na početku kuhanja, kako bi se razvila njihova aroma, a sastojci jela oplemenili.
Serviramo!
Znači, ako postimo, postit ćemo ukusno, uz odlične recepte, izvrsnu, zdravu hranu i u tom ukusnom postu uživati ;