Stranice

petak, 20. listopada 2017.

Opake kukuruz pogačice


Kukuruzno brašno dobivamo mljevenjem zrna kukuruza i koristimo u pripremi raznih specijaliteta. Odličnog je okusa, jelima daje svoju nježnu aromu, a uz sve to kukuruzno brašno je i veoma zdravo.
Osim toga kukuruz ne sadrži gluten, pa je odlična namirnica za osobe netolerantne na gluten ili osobe s autoimunim poremećajima.
Kukuruzno brašno je odličan izvor raznih vitamina i minerala koje naš organizam treba kako bi normalno funkcionirao.
U 100 grama kukuruznog brašna imamo 18 esencijalnih amino kiselina, 287 mg kalija, 241 mg fosfora, 127 mg magnezija. Osim toga, kukuruzno brašno je bogato folnom kiselinom, niacinom i vitaminima A, B1, B6, E i K.

Ovdje ćemo od tog veličanstvenog, zlatnog brašna napraviti odlične ali opake pogačice za koje nam trebaju slijedeći sastojci :
Opake kukuruz pogačice
  • 1 luk,
  • 1 mladi luk,
  • 1 jaje,
  • 4 žlice kukuruznog brašna,
  • 1 žličica korijandera u prahu,
  • ½ žličice kajenskog papra,
  • 1 žličica sode bikarbone,
  • 300 ml sezamovog ulja,
  • himalajska sol i crni papar,
  • kukuruz šećerac u zrnu.

Kukuruz šećerac izblendamo, stavimo ga u veću zdjelu i dodamo mu sve navedene sastojke. Dobro sve izmiješamo. Smjesu probamo, pa ako treba, dodamo još crnog papra i himalajske soli.
Naknadno, slobodno možemo dodati i malo kukuruznog brašna. To ovisi o veličini jajeta, no smjesa mora biti čvrsta kako bi se rukom mogle oblikovati pogačice.
Na tavu stavimo sezamovo ulje koje treba biti jače zagrijano kako bi se  pogačice dobro ispržile.
Pečemo ih 3 minute sa svake strane dok ne dobiju odličnu hrskavost i zlatnu boju.
Kad su gotove odložimo ih na kuhinjski papir kako bi se upila suvišna masnoća. Za to je dovoljna koja minuta.
Stavimo ih na tanjur i uživamo!