Stranice

srijeda, 17. svibnja 2017.

Jagoda, malina namaz


Jupiiii jagode su nam se vratile i opet su u sezoni. Sezona jagoda nam je stigla ;)
Jagode spadaju u vrstu Rosaceae (ruža) i koje na dugačkoj peteljci imaju po tri nazupčena lista. Bobičasto voće prepuno iznenađenja odličan je izvor C vitamina. 
Ne mogu izdržati i ne spomenuti, kako su jagode jedino voće čije sjemenke nisu skrivene u plodu već se nalaze izvana. Nisam sigurna što to znači osim da su jagode posebne, naravno. Možda nam tako žele reći kako ništa ne skrivaju. Iskrene, lijepe i još k tome zdrave!
Jagode sadrže biljne fenole koji smanjuju rizik od srčanih oboljenja, karcinoma… 
Osim ploda jagode, ljekoviti su i korijen i list jagode.  
Jagode nam pomažu u borbi protiv visokog tlaka, anemije i viška kilograma.

Ovdje je odličan recept za namaz od jagoda i malina. 
U njemu ćemo jagodama dodati svježe maline, malo limuna, med i napraviti izuzetno ukusan, zdrav i naprosto odličan namaz.
Za jagoda, malina namaz nam trebaju:
  • 55 g jagoda,
  • 25 g malina,
  • 30 g meda,
  • ½ limuna.
Jagode operemo, skinemo im peteljke, pa ih narežemo na manje komade.
Koru limuna naribamo, a maline operemo, nježno ;) 
Narezane jagode i maline ubacimo u blender, posipamo ih naribanom limunovom koricom, ulijemo med i promješamo. 
Upalimo blender. 
Nek se vrti 30-tak sekundi i radi posao.
Nakon 30-tak sekundi u blenderu imamo gotov namaz. 

Poslužujemo ga na raženom kruhu, toastu, integralnom pecivu ili  na nekom dobrom krekru.

Ako postoji neka voćka neodoljivog izgleda, lijepog mirisa i zanosnog okusa, koja je ujedno nadasve zdrava, a i ljekovita, onda je to definitivno jagoda.
Eto, Jagode u sezoni ;)