Stranice

subota, 24. rujna 2016.

Confit rajčice


Confit je način pripreme namirnica određenim postupkom.
Confit – confire, francuska riječ koja znači očuvati ili kandirati, a upravo to je bila primarna svrha ovakve pripreme namirnica – sačuvati ih u vrijeme u kojem još nisu postojali hladnjaci.
Tada je to najčešće bilo meso. Kasnije su to postale i mnoge druge namirnice.

Uz dodatak začina to postaju odlične aromatične delikatese, čiji okus ne zaboravljamo.
Pogotovo u Francuskoj za koju znamo da ima najbolju kuhinju i iz koje nam dolazi Francuski paradoks i posude za confiranje.

A ovdje su to confitirane, aromatične rajčice.
Za Confit rajčice trebamo:
  • 15 većih, mesnatih rajčica,
  • 3, 4 režnja češnjaka,
  • svježi ružmarin,
  • svježa ili sušena majčina dušica,
  • sol,
  • maslinovo ulje.
Rajčice operemo, prerežemo na pola, očistimo od sjemenki i osušimo. Pleh obložimo papirom za pečenje i stavimo naše rajčice na njega.
Posolimo, na svaku polovicu stavimo listić češnjaka, začinsko bilje, majčinu dušicu, ružmarin... pa pokapamo maslinovim uljem i pečemo u pećnici zagrijanoj na 180° oko 90 minuta. Pečemo dok se češnjak lijepo zapeče, a rajčice budu fino pečeno porubljene. Ili ako stvarno imamo vremena možemo ih peći 3 sata na 70°C.
Kad su rajčice pečene izvadimo iz pećnice i pustimo ih 10-tak minuta nek` se ohlade.Takve rajčice su onda sočne i meke na dodir, odlične. Miris i okus rajčice pečenjem postaju intenzivniji. Možemo ih spremiti u staklenku ili u posudu za konfitiranje, politi s još malo maslinovog ulja i čuvati u hladnjaku par dana.
Uz takve rajčice sir ribanac, parmezan ili feta sir su uvijek dobro došli.
Odlične su i s bruschettama. Čak najbolje!
Ovako ili onako uživajte, bon appétit !!!