Stranice

petak, 29. siječnja 2016.

Cimet i jabuka kolač

Kolači s jabukama kod sladokusaca sigurno zauzimaju posebno mjesto i malo tko im može odoljeti. 

Na primjer, nikada neću zaboraviti Štrudlu od jabuka moje bake Kate, a sigurna sam da je neće zaboraviti ni svi ostali članovi naše obitelji. 
Čini mi se da je ona tijesto rastezala kao od šale, najviše se sjećam ribanja jabuka jer me privukao miris cimeta s jabukama, a za nju sve to bilo jednostavno piece of cake ;)

Ovdje sada nije recept za štrudlu od jabuka, ipak su one više opipljiv miris jeseni nego zime, već kolač možda malo primjereniji ovom božićnom, novogodišnjem duhu u koji još uvijek traje.
A cimet i jabuka oduvijek su zaljubljeni par; odlični recepti, odlični okusi, prefini, odlični mirisi.

Za tijesto ovog Cimet + jabuka kolača trebamo:
  • 300 g brašna, 
  • 2 vanili šećera,
  • 1,2 žlice cimeta,
  • 1 žlica vrhnja,
  • 80 g maslaca,
  • 2 žutanjka,
  • 100 g smeđeg šećera,
  • naribana korica limuna,
  • prstohvat soli,
  • malo praška za pecivo.
za nadjev:
  • 1 kg jabuka,sok jednog limuna,
  • 2 vanili šećera,
  • 1 žlica cimeta,
  • 100 g mljevenih oraha,
  • 2 bjelanjka,
  • i malo mljevenih keksa.
Prvo pjenasto umutimo maslac s vrhnjem i žutanjcima, lagano dodamo preostale suhe sastojke i sve ih sjedinimo.
Tijesto pokrijemo prozirnom folijom i ostavimo nek` odstoji dok pripremamo nadjev.
Naribanim jabukama dodamo limunov sok, vanili šećer i cimet
To sve dinstamo dok ne ispari sok iz jabuka. Sasvim ohladimo i umješamo mljevene orahe. U čvrsti snijeg umutimo dva bjelanjka i lagano ih umiješamo u jabuke.
Tijesto podijelimo na dva dijela i svaki razvaljamo na veličinu pleha za pečenje. Jednu polovicu tijesta spustimo na pleh, pa preko njega rasporedimo nadjev od jabuka. Po jabukama pospemo malo mljevenih keksa kako bi upili sok jabuka koji se oslobađa tijekom pečenja. Jabuke pokrijemo drugim dijelom tijesta koji izbodemo vilicom. Pečemo u rerni zagrijanoj na 200 °C nekoliko minuta, pa smanjimo temperaturu na 180 °C.
Pospemo listićima badema i orasima.
Ohladimo, narežemo i uživamo ;)