Stranice

utorak, 10. studenoga 2015.

Granola, domaća granola

Granola je jelo iz Sjeverne Amerike koje je osvojilo svijet. Granola se sastoji od pahuljica, suhog voća, orašastih plodova, meda... 
Ti sastojci su pečeni u pećnici kako bi se dobila odlična specifična hrskavost. 
Granola i doručak usko su povezani jer kad jednom doručkujemo granolu, ona postaje naš omiljeni jutarnji ritual.
Uglavnom, granola je na svom svjetskom pohodu uspjela osvojiti i nas kao ukusnija verzija doručka s raznim pahuljicama. Ako smo obožavatelji mueslia za doručak, nije nas trebalo dugo uvjeravati, jer je granola, u našoj muesli rutini, savršeno osvježenje. Ako nismo obožavatelji mueslia, možda će baš granola biti prvi korak ka uvođenju jela od žitarica u naš život.
Možemo probati s Provita granola tamna čokolada jer su hrskave i pečene cjelovite žitarice s orašastim plodovima i tamnom čokoladom, a s obzirom da se rade od cjelovitih zrna žitarica, one će nam biti i ujedno čokoladni obrok prepun vlakana. Pripremaju se brzo i lako, pa su praktični kao jelo i doma, ali i na poslu, putovanju ili u školi.
Možemo ih jesti za dobar početak dana, kao zdrave grickalice ili kao laganu večeru.
Jedemo ih sa svježim voćem ili ih ubacimo u smoothie. S njima obogatimo jogurt, pospemo po sladoledu, voćnoj salati ili bilo kojoj omiljenoj slastici jer tako, naše slastice, dobivaju novu dimenziju.
Granolu danas često zovu i muesli, ali ipak postoje razlike. Sastojici za granolu se pomiješaju i zapeku u pećnici, a za muesli se često ne peku i manje su slatki. Ime je granola dobila u Sjevernoj Americi, gdje je i nastala kao ukusnija varijanta doručka sa zobenim pahuljicama. Granolu danas možemo kupiti gotovu u dućanima ili ju pripremiti sami kod kuće, pa ju onda zovemo domaća.

Ovdje je recept za domaću granolu za koji  trebamo:
  • 300 g zobenih pahuljica i suncokretovih sjemenki*,
  • 150 g nasjeckanih oraha, badema ili lješnjaka,
  • 120 ml meda,
  • 100 ml ulja,
  • 80 g brusnica ili grožđica,
  • cimet,
  • đumbir u prahu,
  • kokos.

Sada pomiješamo zobene pahuljice i suncokretove sjemenke, no zobenih pahuljica stavimo više*, s orasima, bademima ili lješnjcima. U to dodamo med i ulje, pa sve skupa miješamo dok se ne sjedini. Zatim sjedinjenoj mješavini dodamo brusnice ili/i grožđice koje možemo dodati i nakon pečenja. Smjesu opet sjedinimo i stavimo na pleh prekriven papirom za pečenje. Pečemo na temperaturi od 150°C, 20 minuta povremeno mješajući.
Pečenu granolu izvadimo iz pećnice i ostavimo ju da se ohladi na sobnoj temperaturi. Možemo ju posipati cimetom, đumbirom u prahu ili kokosom.
Dok se hladi, granola se stvrdnjava i trebalo bi je razlomiti prstima, pa spremiti u zatvorene posude.
A uvijek se može napraviti i granola bars ili granola pločice, pa dobijemo nešto slično onim Božanstvenim pločicama - ukusnu vegansku namirnicu bez glutena i bez rafiniranih šećera.
Uživajmo zdravo ;) !