srijeda, 23. ožujka 2016.

Čokoladna jaja


Nedavno su nam šparoge rekle da stiže proljeće i nismo se niti okrenuli kad ono Uskrs  i opet svuda oko nas jaja.

Jaja, jaja, jaja … bit će jaja i po ovom blogu  i po dućanima i po kioscima  i  to svakakvih.
U svim veličinama, bojama i s najrazličitijim punjenjima.

Ipak, palo mi je na pamet kako bih mogla i ovog Uskrsa napraviti jaja od čokolade. Možete i vi probati!

Otopimo čokoladu, a kalup premažemo uljem. 
Moja čokolada će biti crna  č o k o l a d a, ali može se upotrijebiti i bijela i mliječna s većim ili manjim postotkom kakaoa. Crna čokolada bi trebala odgovarati pristašama bilo koje prehrane, pa smo tako dobili vegetarijanska jaja, pa čak i veganska jaja. 
Najbolji kalupi za izradu čokoladnih jaja su silikonski kalupi. Mogu se naći u većim trgovačkim centrima.

OK, bacamo se na čokoladna jaja!
Otopimo čokoladu i uljevamo tako da napunimo trećinu kalupa i onda brzo, prije nego se čokolada stvrdne naginjemo kalup kako bi se ravnomjerno rasporedila unutar kalupa.
Zatim kalup stavimo na nekoliko sati u frižider kako bi se čokolada pošteno stvrdnula.
Kad je čokolada tvrda i spremna trebamo nježno pritiskati kalup sa svih strana da bi se čokolada odlijepila od površine kalupa.
Dobijemo polovice jajeta koje onda zalijepimo tako što rubove premažemo rastopljenom čokoladom.
Prije nego što jaja tako zalijepimo možemo ih napuniti karamelom, kokosom, bijelom čokoladom ili tamnom, karamelom ili bilo čime što mislimo da će čokoladno jaje podnijeti.
Naravno, možemo ih još i ukrasiti npr. topljenom bijelom čokoladom ako je jaje od tamne čokolade ili ih posuti lješnjacima, kokosom ...

Nadam se da ćete uživati! I vi i vaša djeca ;)