Stranice

petak, 20. ožujka 2015.

Pelati i indijski oraščići

Već neko vrijeme nisam stavila niti jedan recept ovdje, pa ću sada staviti recept za juhu od rajčice s indijskim oraščićima

Ta fina juha je jako ukusna i tako ludo kremasta da je naprosto neodoljiva. 
Jednostavna je za pripremu i bez glutena.

Poseban dodir i čaroban okus ovoj juhi daju indijski oraščići.

Za ovu juhu od rajčice s indijskim oraščićima treba nam slijedeće:
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, 
  • 2, 3 mala crna luka, 
  • 3 režnja češnjaka
  • 400 g pelati rajčice, 
  • 2, 3 dcl povrtnog temeljca
  • 1/4 žličice sušenog timijana, 
  •  ljuta papričica - na vrh žličice, 
  • 1 šalica sirovih indijskih oraščića,
  • 1/2 šalice listića svježeg bosiljka,
  • 2 žlice balzamico octa,
  • malo svježe mljevenog papra.
Indijske oraščiće, prije korištenja, stavimo na 2 sata u vodu, a zatim ih procijedimo i osušimo.
Dok se oraščići kupaju mi ćemo na srednje jakoj vatri zagrijati maslinovo ulje, ubaciti usitnjeni crni luk i češnjak, pa par minuta pržiti. U to dodamo narezani pelati koji zalijemo povrtnim temeljcem, pospemo timijanom i ljutom papričicom. 
Sve zajedno promiješamo i pričekamo nek` lagano provri.

Kad provri juha je skuhana i sad u nju ubacimo indijski oraščić, bosiljak, balzamico ocat i pospemo svježe mljevenim paprom. U blenderu sve skupa izmiksamo dok ne bude glatke i kremaste strukture. 

Juhu od rajčice s indijskim oraščićima poslužimo toplu uz malo maslinovog ulja i ukrasimo ju listićima bosiljaka.
Jedemo i uživamo ;)