Stranice

petak, 7. prosinca 2018.

Muffini i minjoni


... kao božićne i novogodišnje dekoracije.
Blagdani su vjerojatno najbolji trenutak za pokazivanje naših kulinarskih vještina, a bez sitnih kolačića teško je zamisliti bilo koji svečani blagdan.
Uz  ukusna i fina jela, ide i dekoracija kada sve odiše prazničnom čarolijom, pa se tako i hranom često volimo poigrati i ubaciti je u naše božićno i novogodišnje ruho jer slika ipak govori tisuću riječi ;)  
Zato su muffini baš praktični jer su mali i slatki, možemo ih razmještati po stolu u njihovim minjonima da bismo, prije ispunjavanja naših želudaca, ispunili praznine na dekoriranom stolu.
Baš zato jer sitni kolačići trebaju svima ovdje sam napisala jedan recept za muffine, kojima ćete sigurno ukrašavati vaše božiićne i novogodišnje stolove.
Za ove muffine u minjonima, koji nisu baš vege, ali jesu bez glutena, će nam trebati:
  • 0,5 dcl maslinovog ulja,
  • 2 jaja,
  • 2 dcl jogurta,
  • 0,5 dcl sezamovog ulja,
  • 1 dcl mineralne vode,
  • 200 gr integralnog  brašna od heljde,
  • 100 gr sira u fetama,
  • 1 prašak za pecivo,
  • malo soli i
  • sjemenke za posipavanje i ukrašavanje.

Postupak:
Umutimo jaja s uljem, dodamo jogurt i mineralnu vodu, pa miješajući dodamo i heljdino brašno, prašak za pecivo i sol. Na kraju ubacimo sir i još malo promiješamo.
Tu smjesu ulijemo u minjone ili silikonske modlice i posipamo sjemenkama koje smo odabrali ili, ovisno o vrsti sjemenki, pospemo muffine kad se ispeku. Kao sjemenke za posipavanje možemo uzeti sezam, lan, sjemenke suncokreta, bučine sjemenke
Stavimo u pećnicu zagrijanu na 22o °C, pa pečemo 10 minuta, a onda smanjimo na 170 °C i pečemo još pola sata.
Sad imamo muffine u minjonima kojima možemo ukrasiti naše božićne i novogodišnje stolove, blagdanske tanjure i popuniti praznine.

Možda ne praznine u srcima, ali praznine u želucima i na stolovima svakako da.

A ja vam, uz ove muffine u minjonima, svima želim dobar i sretan Božić, ali želim i da dobri i sretni budemo baš i sami mi.