Stranice

četvrtak, 7. studenoga 2013.

Lužnata pita bez glutena


Proso je žitarica koja nam dolazi iz Egipta ili iz Arabije, a jako puno ga koriste u zemljama Dalekog Istoka, posebno u Indiji i Kini.
Proso je namirnica puna prehrambenih vrijednosti i ono što baš nije uobičajeno kod žitarica, proso je lužnata žitarica. U njemu ima željeza, magnezija i fosfora, a njegov mineralni sastav pozitivno djeluje na rad nervnog sustava. Proso je lužnata hrana, pa bi zbog tog lužnatog svojstva trebalo zauzimati mjesto na jelovniku osoba koje boluju od artritisa. Proso pomaže u regeneraciji crijevne flore, pa bi ga trebali jesti i oni koji piju antibiotike ili imaju problema s probavnim traktom. Proso je odlično za alkaliziranje organizma, a za knjigu "Alkalizirajte se ili umrite" ste vjerojatno čuli.
Proso se može koristiti u raznim receptima, npr. kao kaša za doručak i kao osnova za ukusne i zdrave pudinge ili kreme. Proseno brašno ima jako dobro svojstvo vezivanja zbog topivih vlakana, pa se može koristiti umjesto bjelanjka za vezivanje. Stavlja ga se u veganske i vegetarijanske odreske, paštete i kolačiće.
Proso je stvarno zdrava namirnica koja, za razliku od većine žitarica, ne sadrži gluten. Nema glutena !;)
Svi vole pite od sira ili pite s jabukama, ali jedan recept koji oduzima minimalno vremena, bez glutena je i ostavlja bez daha je pita od prosa.

Od sastojaka ćemo trebati:
  • 300 g prosa,
  • 1,2 tikvice,
  • 3, 4 žlice integralnog sezama,
  • maslinovo ulje,
  • 1 glavica luka,
  • 400 ml vode,
  • sol,
  • papar.
Postupak:

U električnom mlincu proso sameljemo u prah. Naribamo oko 350 g  tikvica, a luk nasjeckamo i malo ga prepržimo na maslinovom ulju. 
U posudu za miješanje stavimo proso, naribane tikvice, preprženi luk, sol i papar.
Promiješamo i dodamo vodu pa opet dobro promiješamo da se svi sastojci povežu i sjedine.
Maslinovim uljem namastimo vatrostalnu posudu i stavimo je u pećnicu na 220 °C kako bi se ulje ugrijalo.
Posuda bi trebala biti oko 18 x 30.
Kad se ulje zagrije, izvadimo posudu i u nju ulijemo smjesu od prosa i tikvica.
Smjesu posipamo sezamom i pečemo oko 45 min. do 1 h dok pita lijepo ne porumeni.
Prije rezanja, ostavimo da se skroz ohladi.
Kad se ohladi, pitu izrežemo i ... alkaliziramo se ;)