Stranice

srijeda, 4. rujna 2013.

Pašteta od leće

Još uvijek u potrazi za paštetama koje nisu od mesa, naletila sam na još jednu koju bih, uz paštetu od patlidžana, željela podijeliti s vama.
To je pašteta od leće s malom hrpicom začina i šumskim mesom koje vegetarijanci i vegani ipak smiju jesti. Naravno, radi se o gljivama ili šampinjonima.

U ovu paštetu od leće ide:
  • 250 g zelene leće,
  • 2 šalice zobenih pahuljica,
  • 300 grama šampinjona,
  • 5 šalica vode,
  • sol,
  • maslinovo ulje i ...
... i ona mala hrpica začina ;
  • mažuran - 3 žlice,
  • timjan - 1/2 žličice,
  • mljeveni korijander - 1 žlica,
  • soja sos - 1 žlica,
  • mljeveni muškatni oraščić - 1 žličica,
  • bilje iz  Provanse - 1 žličica,
  • papar u zrnu - 7, 8 komada,
  • malo soli i mljevenog papra.

Leću kuhamo u vodi dok ne omekša, s dvije žličice soli. Vode ne bi trebalo ostati, pa se kuha otprilike 40 minuta.
Dok se leća kuha operemo gljive i sameljemo zobene pahuljice.
Zagrijemo tavu i 3 minute pržimo na ulju sve začine, osim mljevenog papra.
Kada začini budu prženi ubacimo gljive i pržimo još 10 minuta.
Prženim gljivama dodamo kuhanu leću i mljevene žitarice.
Sve miješamo dok ne dobijemo glatku, homogenu smjesu koju ćemo moći mazati.

Na kraju dodamo i mljeveni papar. Posudu za pečenje tj. škrovadu premažemo uljem i u nju izlijemo smjesu.
Pečemo u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 45 minuta.

Pa mažemo ;)

Mažemo i mažemo ...

... po toastu, pecivu, kruhu ili bruchettama moćnog okusa.