Stranice

ponedjeljak, 1. travnja 2013.

Zapečene zelene palačinke


Ovogodišnje poklade kod mene su prošle zaključkom "zdrave krafne ne postoje", a nisam se sjetila Dana palačinki. Dan palačinki koji je ustvari pokladni utorak, dan kada se njupaju palačinke. 

Tradicionalno se obilježava u Australiji, Irskoj i  Velikoj Britaniji.

Znači dan prije pepelnice, kada se kod nas jedu nezdrave; krafne na anglosaksonskom je području Pancake Day.
U Velikoj Britaniji i Francuskoj svoju tradiciju imaju i kuće palačinki ili Crêperie, restorani u kojima se poslužuju isključivo palačinke u raznim varijantama i bojama ;
Ove Zelene palačinke samo su punjene sa zelenom filom, a inače se može napraviti da baš tijesto za palačinke bude zeleno, ali o tome u nekom drugom postu.

Ipak, ovaj recept sam nazvala Zelene palačinke jer to zvuči zdravije, što one i jesu ;)

Za palačinke nam je potrebno:
  • 350 ml mlijeka,
  • 175 g integralnog brašna,
  • 2 jaja,
  • sol,
  • žlica nasjeckanog vlasca

A za premaz:
  • 250 g svježeg sira,
  • 300 g špinata,
  • 1 žlica nasjeckanog vlasca,
  • papar, 
  • sol, 
  • malo muškatnog oraščića

Priprema:
Pjenjačom izmiješamo mlijeko, brašno i jaja, pa dodamo vlasac i sol.
Smjesu ostavimo da odstoji oko pola sata na sobnoj temperaturi.
Ispečemo palačinke na malo maslaca.
Očistimo špinat, nakratko ga prokuhamo u vreloj vodi i ocijedimo.
Sitno ga nasjeckamo i dodamo mu sir, sol, papar i muškantni oraščić. Sve to dobro promiješamo.
Time tanko namažemo palačinke i složimo ih posudu za pečenje koju smo namazali maslacem. 
Možemo ih premazati s mješavinom kiselog vrhnja i vlasca.
U pećnici zagrijanoj na 180°C palačinke pečemo oko 20 minuta dok ih malo ne zapečemo.

Uživamo u zdravim palačinkama ;