Stranice

četvrtak, 28. veljače 2013.

Drugačija i zdrava maneštra



Maneštra je autohtono istarsko jelo koje se sprema od raznog povrća.

Ova maneštra je drugačija maneštra, zdrava maneštra zbog kombiniranja mahunarki s maslinovim uljem i mediteranskim začinima.




A recept za ovu Drugačiju i zdravu maneštru je:

Namirnice:
  • 100 g graha
  • 100 g slanutka
  • 100 g leće
  • 150 g mrkve
  • 100 g korijena celera
  • 100 g luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 50 ml maslinova ulja
  • 2 lovorova lista
  • 800 g soka od rajčice
  • 2 žlice Vegete
  • ½ vezice peršinova lista

Priprema:
Grah, leću i slanutak namočimo dan prije spremanja.
Grah, leću i slanutak kuhamo odvojeno, a kad ih ocijedimo sačuvamo tekućinu u kojoj su se kuhale.
Luk i češnjak popečemo na maslinovu ulju, pa dodamo celerov korijen narezan na kockice i mrkvu.
Pirjamo ih petnaestak minuta i podlijevamo vodom u kojoj su se povrće kuhalo.
Sada u to dodamo kuhano povrće, ružmarin, rajčice narezane na kockice, lovor i Vegetu.
Dodamo vode i kuhamo još oko petnestak minuta.
Na kraju ju posipamo nasjeckanim peršinom i dodamo list lovora.

Maneštra se može posipati i parmezanom, ali ne ova Drugačija i zdrava maneštra.
Isto tako maneštri se može dodati malo suhog mesa ili pancete, ali ne i ovoj Drugačijoj i zdravoj maneštri ; 

Od navedene količine namirnica maneštre ispadne za desetak osoba, pa ako vam je to previše ili napravite manje ili ju zamrznite.

Poslije nje možemo pojesti nešto od onih namirnica o kojima sam pisala u ovom postu.
Dobro će doći, ne?
Uživajte ;)