Stranice

utorak, 15. siječnja 2013.

Daj mi pljeskavicu! Jednu vegansku, molim !


Do prije koju godinu za mene su pljeskavice bile samo jelo od mesa, najčešće hamburger ili čisburger.
One druge, vegetarijanske i veganske pljeskavice, sam gledala sa zanimanjem, ali samo gledala.
A onda sam dobila dijagnozu. Bolest s tisuću lica s kojom trebam jako, najjače paziti na svoje recepte.

Tako sam započela s ovim blogom, zdravom hranom, stevijom, konopljom, spirulinom, omegom-3 ... i veganskim pljeskavicama.

Recept za "Jednu vegansku, molim" pljeskavicu od heljde slijedi.

Za desetak pljeskavica nam treba:
  • 2,5 šalice od 2 dcl kuhane heljde (suha zrna, bez viška vode)
  • 2 šalice nasjeckanog poriluka ili mladog luka,
  • nekoliko žlica nasjeckanog češnjaka,
Začine stavljamo u odnosu na to koju verziju jela hoćemo, pa biramo između:
- orijentalne verzije - curry, list korijandera, Ras el hanout* i sl. i
- mediteranske verzije - masline, majčina dušica, bosiljak  i sl.
  • malo mljevene paprike za okus i boju, 
  • 2 žlice mljevenog lana,
  • oko 1/2 šalice integralnog pšeničnog brašna,
  • sol, papar i ako želimo, chilly.
Možemo dodati i malo povrća /oko pola šalice/ - naribane mrkve, crvene paprike i sl.

Priprema:

Sastojke izmješamo i dobro zgnječimo rukama.
Po potrebi dodamo vrlo malo vode, količina ovisi o tome koliko je heljda bila vlažna.
Masa treba biti kao tijesto od kojeg se mogu oblikovati pljeskavice.
Oblikujemo pljeskavice i poredamo ih na masni ili alu papir kojim smo obložili pleh.


Ugrijemo pećnicu na 220°C i stavimo pleh s pljeskavicama u nju.
Tako pečemo 10 minuta, pa smanjimo na 200°C i pečemo još 20-tak minuta, dok pljeskavice ne postanu reš pečene. 
Poslužimo uz salatu, u pecivu, toastu,  kao burger ili hamburger ;

Ras el hanoutje mješavina začina iz Maroka.
Sastojci su ljuti kao npr. papar i gorki (kubeba papar - papar blaži od crnog i bijelog, s aromom kamfora), a arome slatkaste kao što je klinčić ili cimet.
Može u sebi imati kardamom, muškatni oraščić, pa čak i afordizijačku španjolsku mušicu (Lytta vesicatoria). 
Ras el hanout znači “gazda u kući”, pa je za zaključiti da je ta mješavina začina poprilično kompleksna.
Ili je, možda, može napraviti samo gazda ;