Stranice

ponedjeljak, 31. prosinca 2012.

Sretna Nova 2013. svima, uz Chai


Nova godina uz Chai


Tek se neki čajoljupci kod nas mogu pohvaliti da su okusili taj superukusni i extrazdravi, cimetasto ljutkasti okus chai čaja.
Učinak Chai čaja na tijelo je opuštenost uma, očuvanje ili podizanje životne energije i elana, pa ga preporučujem svima.
Kod nas ga možemo pronaći u komercijalnom obliku, ali samim procesom komercijalizacije su mu  ugroženi miris, okus i kvaliteta.


U Indiji se Chai priprema po tradicionalnom običaju sa svježim sastojcima u velikim količinama za mase i prodaje se po simboličnim cijenama.

Većinu sastojaka za chai nije problem pronaći kod nas, a način na koji ga pripremamo i količina sastojaka koje dodajmo ovise o našem ukusu.
Uglavnom, osnovni sastojci za Chai su: cimet, kardamon, klinčić, đumbir i papar.

Ovdje ćete vidjeti kako ga ja radim.

- dvadesetak dcl vode prokuham i dodam slijedeće:
  • 2 štapića cimeta
  • 16 zrnaca kardamona
  • 12 klinčića
  • 24 zrnaca crnog papra
  • oguliti 2 centimetara korjena đumbira i nasjeckati
  • štapić vanilije - po želji , malo meda, mlijeko, crni čaj

Kuham sastojke u vodi 20 do 30 minuta. Posudu poklopim.
Na kraju kuhanja dodam 1 žličicu crnog čaja i 2 šalice toplog mlijeka.
Maknem s vatre.
U rashlađeni Chai dodam med.
*Med nemojte dodavati u vrelo ili vruće.

Dok se kuha Chai, miriše cijeli stan.
Oplahnute aromama zimskih začina, sve prostorije mirišu na ljubav.
Za zagrijavanje atmosfere za Silvestrovopred doček Nove, idealno!

Sretna Vam Nova godina !

S Chai čajem!