subota, 4. svibnja 2013.

Quinoa


Quinoa je namirnica bez glutena, namjenjena onima koji boluju od celijakije, ali naravno, i za sve ostale koji izbjegavaju gluten. Također, obiluje željezom i proteinima, pa je odlična za vegetarijance i vegane.

Jednostavno, quinoa je skroz multitasking ;

Quinoa (kvinoja) je lako probavljiva, pa može biti idealna za večeru.
Ovo je recept za pripremanje quinoe s bademima i brokulom:


Od sastojaka nam trebaju:
  • 150 g quinoe,
  • 200 g cvjetova brokule,
  • 30 g blanširanih badema,
  • 2 režnja češnjaka,
  • 1 glavica luka,
  • maslinovo ulje,
  • par listića peršina,
  • 4 dcl vode,
  • sol i papar


Postupak: 

Quinou operemo pod mlazom hladne vode.
Nasjeckamo peršin i češnjak.
Luk narežemo i pirjamo ga na maslinovom ulju dok ne omekša i postane staklast, pa dodamo nasjeckani peršin i češnjak. Nastavimo pirjati sve dok češnjak ne dobije malo boje.
Sada dodamo quionou i propirjamo još malo.
Dodamo malo vode, papar i sol, pa smanjimo vatru.
Nastavimo lagano kuhati zalijevajući vodom dok quinoa ne omekša.
Cvjetove brokule ubacimo pred kraj kuhanja i skuhamo do kraja.
Bademe narežemo na listiće i prije posluživanja pospamo po jelu.

Ovaj recept jedite za večeru ili ručak, odaberite sami jer, meni, je svejedno ;)